El Parlament ha aprovat aquest dijous la moció que reprova el nomenament de Vicent Sanchis com a director de TV3 amb els vots favorables de tots els grups de l’oposició, inclosa la CUP, i els vots en contra de Junts pel Sí.

El debat del ple s’ha donat arran de la moció presentada per Catalunya Sí que es Pot, on es demana reprovar el nomenament de Sanchis com a director de la televisió pública catalana; la dimissió de l’actual presidenta en funcions del Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Núria Llorach; i s’insta el Consell de Govern de la CCMA a reconsiderar el nomenament de Vicent Sanchis i considerar altres candidatures.

La diputada de CSQP Jéssica Albiach, encarregada de presentar la moció, ha assegurat que la moció no pretén qüestionar la trajectòria laboral de Sanchis, sinó que vol garantir que el director de la televisió pública sigui “escollit per criteris professionals i no per motius polítics ni periodístics”.

Durant la seva intervenció, Albiach també ha fet referència a les declaracions que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer aquest dimecres sobre el seu grup, en què els va acusar de fer llistes de periodistes bons i dolents. “Si aquesta és tota l’autocrítica que fan, estan fent un flac favor de la democràcia”, ha lamentat la diputada.

La moció, aprovada amb el suport de tots els grups de l’oposició, ha estat també defensada per Ciutadans. El portaveu adjunt de la formació taronja, Fernando de Páramo, ha qüestionat la idoneïtat de Sanchis -un “fanàtic de la independència”- i ha assegurat que, tot i que un periodista pot dir el que vulgui, “no pot després pretendre ser el president de la televisió de tots els catalans”.

Per part del PSC, el diputat David Pérez ha lamentat que el procediment seguit per nomenat Sanchis no ha estat el més adequat, com així també ho ha considerat el diputat anticapitalista Albert Botran. Botran ha assegurat que al Govern, en aquest cas, l'han perdut les formes i que això suposa un “desprestigi dels mitjans i menyspreu als grups parlamentaris, que som un dels contrapesos que garanteixen la independència dels mitjans”.

La diputada del PP català Esperanza García ha qüestionat el perfil de l’actual director de TV3 que, segons ha considerat, no és el perfil neutral que requereixen els mitjans de comunicació i “consolida la manipulació” exercida pel “dictat marcial dels independentistes”. 

El grup de Junts pel Sí, l’únic grup parlamentari que ha votat en contra de la moció, ha qualificat la proposta de CSQP com la “cacicada més gran a la CCMA”. “Els que intenten prescindir dels que pensen diferents és que intenten prescindir dels que pensen”, ha lamentat el diputat Jordi Cuminal