El Parlament ha activat aquest divendres la ponència conjunta per abordar una reforma del reglament de la Cambra. La proposta de modificació ve impulsada per JxCat i ho fa amb l'objectiu de poder tornar a investir president Carles Puigdemont de forma telemàtica. Una possibilitat que no s'ha pogut donar fins ara, ja que la normativa parlamentària requereix que el candidat sigui present a la cambra durant el debat d'investidura per debatre amb tots els grups parlamentaris. 

Tot i això, els grups tenen la intenció de fer altres propostes com per exemple exigir la paritat als òrgans col·legiats de la cambra, canviar els llenguatges no inclusius o uniformitza procediments parlamentaris que estan explicats de manera diferent en diversos capítols del reglament. 

A la sessió constitutiva que ha tingut lloc aquest divendres, i que s'ha celebrat a porta tancada, els grups s'han emplaçat a tenir una nova reunió el proper 1 de febrer, en la qual els grups haurien de portar les propostes que volen fer per modificar la normativa més detalles i també les sol·licituds de compareixença. També s'ha acordat que les sessions seran els divendres a les 11 del matí, tot i que no s'ha aclarit la periodicitat, que podria ser cada quinze dies.

A la sortida de la reunió, que ha estat de caràcter tècnic i metodològic, el vicepresident de la cambra i membre de la ponència per JxCat, Josep Costa, ha definit la ponència per la reforma com un "projecte important i estratègic de la legislatura" que ha de portar a "garantir l'autonomia parlamentària, els drets dels diputats i els mandats populars". Una referència clara a Puigdemont, de la que no s'ha amagat, quan ha recordat que la seva investidura és un dels objectius de la formació.

Preguntat per si ERC està en sintonia amb aquesta modificació per permetre la investidura telemàtica, Costa ha recordat que així es va decidir en els "acords de govern i legislatura" i s'ha mostrat confiat que "es mantindran". Els republicans, per la seva banda, també esperen arribar a un acord en aquest punt, un dels més espinosos de la legislatura, tot i que volen posar el focus en altres reformes que consideren necessàries com fer un reglament igualitari.

Per altra banda, des de l'oposició -Cs, PSC, PP i Comuns- s'oposen a canviar el reglament per permetre una investidura a distància i només estarien a favor de canviar la normativa si fos per millorar el funcionament de la cambra.