El Parlament ha aprovat aquest dimarts una proposta de resolució en què s'insta el govern de Quim Torra a negociar amb l'Estat un "referèndum vinculant". El text, però, evita fixar terminis. Hi han votat a favor JxCat i ERC, que eren els grups proposants, i també els comuns. La CUP, però, l'ha rebutjat amb la resta de l'oposició.

En la mateixa votació, el Parlament també ha instat l'executiu a "impulsar el diàleg i la negociació bilateral amb l'Estat, sense condicions ni renúncies" amb l'objectiu "d'arribar a acords que donin resposta a les demandes polítiques, econòmiques i socials dels ciutadans de Catalunya".

El text aprovat també insta el govern de Quim Torra a exigir a l'Estat "de manera immediata" els compromisos "en matèria de finançament, traspassos i inversions" i a negociar la flexibilització dels objectius de dèficit, així com la "retirada dels recursos d'inconstitucionalitat" de les lleis aprovades pel Parlament i recorregudes al Tribunal Constitucional.

El suport dels comuns a la proposta ha fet que la votació prosperés, malgrat la pèrdua de vots dels independentistes després que JxCat hagi rebutjat designar les funcions dels seus diputats processats i la Mesa hagi decidit no comptar els seus vots.

Aquest fet, però, sí que ha afectat altres votacions en les quals els comuns no han donat suport i, tot i el suport de la CUP, no n'hi ha hagut prou. En són exemples la ratificació del dret a l'autodeterminació la reprovació de Felip VI.