L'independentisme ha perdut la majoria absoluta al Parlament, i això ha tingut les primeres conseqüències. Tant JxCat com ERC han donat suport aquest dimarts a la tarda a la proposta de resolució presentada per la CUP, després que els anticapitalistes acceptessin no esmentar explícitament les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica, aprovades el setembre del 2017 i que van permetre l'1-O. Però s'ha produït un empat65 vots, que ha fet que decaigui.

En aquests moments, la majoria independentista té cinc vots menys, i ha passat de 70 a 65. Aquests vots són els de Carles Puigdemont i els presos de JxCat, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull, així com de el conseller i diputat d’ERC Toni Comín, que no té delegat el vot des de Bèlgica.

El text sotmès a votació finalment "afirma el dret imprescriptible i inalienable de Catalunya a l'autodeterminació tal com es va manifestar en les disposicions aprovades en aquesta cambra per poder exercir aquest dret". No ha pogut tirar endavant perquè els vots de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull no han comptat.

No obstant això, la diputada cupaire Maria Sirvent ha volgut deixar clar que per ells la moció ha estat aprovada. En total, l'independentisme ha perdut sis votacions que han acabat en empat.