Votació insòlita la que hi ha hagut aquest dijous al Parlament. Els independentistes han vist com perdien la votació d'una proposta de resolució que constatava el "fracàs de la via unilateral" i feia "una crida als partits independentistes a abandonar-la de manera definitiva" per absència d'alguns dels seus diputats. El text, que s'ha sotmès a votació en el marc del debat monogràfic sobre el 6 i 7 de setembre del 2017 a proposta dels comuns, ha rebut el suport del grup que el presentava més el dels unionistes.

Els tres grups independentistes ―JxCat, ERC i la CUP― hi han votat en contra, però l'absència d'alguns diputats ―que eren a Ginebra― i l'impediment d'altres de delegar el vot, en haver estat suspesos per Tribunal Suprem i negar-se a acceptar-la, ha fet perdre la votació a la majoria independentista.

Així, tot i que les eleccions d'ara fa un any van donar 70 vots als independentistes, dos més dels que requereix la majoria absoluta, al ple d'aquest dijous només hi han pogut votar 62. No ho han pogut fer els diputats a la presó, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull; ni tampoc els exiliats Carles Puigdemont i Toni Comín.

Tampoc hi eren el portaveu de JxCat, Albert Batet, la d'ERC, Anna Caula, i la diputada de la CUP Maria Sirvent, que estaven a Ginebra en la presentació de la denúncia a l'ONU per vulneració de drets polítics. Si hi haguessin estat aquests tres, la proposta de resolució hauria estat rebutjada, ja que hi hauria hagut un empat a 65 i, en segona votació, hauria decaigut.

Qui sí que ha pogut votar són els republicans Oriol Junqueras i Raül Romeva que, tot i estar a la presó, van delegar els seus drets polítics en el president del grup, Sergi Sabrià.