El Parlament ha rebutjat aquest dijous instar el Govern a renunciar a la DUI, ja sigui "reiterar, ratificar, aplicar o implementarla". Els tres partits independentistes han votat en contra d'aquesta demanda, incosa en un punt d'una moció presentada per Ciutadans, que també reclamava "complir i fer complir la Constitució i l'Estatut d'Autonomia".

La votació, però, ha estat polèmica. La moció, de tres punts i vuit subpunts, s'ha fet agrupant-ne diverses parts, fet que ha provocat una confusió al grup socialista i diversos dels seus diputats s'han equivocat votant. Concretament, tres representants del PSC hi han votat a favor –com estava previst–, un s'han abstingut i uns altres vuit, finalment, no han votat. El PP, com Cs, sí que hi ha votat a favor, mentre que els Comuns s'han abstingut. Malgrat això, el vot contrari dels independentistes hagués fet decaure igualment la votació.

La mateixa moció demanava condemnar la "violència i odi" contra regidors i càrrecs públics durant la jornada de constitució dels ajuntaments, també exigia "abandonar la política d'exclusió i discriminació sistemàtica de l'espanyol" o reclamava acabar amb el que consideren "tractes de favor" dels presos "propers a les cúpules dels partits polítics i el Govern". Tots aquests punts, entre d'altres majoritàriament en contra el procés independentista, han estat rebutjats.