Qui no té feina, el gat pentina. Avui Vox ha decidit portar a la Comissió d'Afers Institucionals del Parlament una proposta de resolució perquè la Cambra catalana insti els ajuntaments de Catalunya a col·locar la bandera espanyola en les façanes dels seus consistoris, tot constatant que fa temps que "les associacions separatistes han promogut campanyes contràries als símbols espanyols". Els ultres han vist el seu intent frustrat, i és que la proposta només ha rebut el suport de Ciutadans i el PP.

La proposta de Vox arriba després que a finals de novembre de l'any passat l'associació Impulso Ciudadano emetés un informe on constava que el 84,25% dels ajuntaments catalans no exhibeix la bandera espanyola a la seva façana, desobeint la normativa. Així, només 149 ajuntaments dels 947 que hi ha a Catalunya mostren la 'rojigualda'. La Llei de Banderes dels ajuntaments estableix que "la bandera d'Espanya ha d'estar present a l'exterior i a l'interior de tots els edificis i establiments públics", i segons l'informe, hi ha 392 municipis catalans que no tenen penjada cap de les banderes, un 41,39%, i es dóna la circumstància que no hi ha cap consistori en el qual onegi únicament la bandera d'Espanya. Així mateix destaquen que els municipis menys poblats són els que no solen exhibir cap de les banderes i que els mitjans majoritàriament exhibeixen la senyera.

La proposta de resolució de Vox ha comptat amb un debat molt ràpid. El seu proposant, Juan Garriga, ha assegurat que seguiran fent propostes i treballant per respectar "la patria", mentre que des de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha dit que és una proposta de "sentit comú", perquè les corporacions locals han de representar el conjunt de la ciutadania: "Votarem a favor de tot el que sigui defensar la llei". Des del PP Alejandro Fernández ni ha fet ús de la paraula, i s'ha limitat a dir que votarien a favor.

Hi ha altres problemes

Tampoc han volgut invertir gaire temps els partits del Govern. Des d'ERC Marta Vilalta ha dit que ells estan preocupats pels problemes i les necessitats del dia a dia i no pas "pel ball de banderes", i ha exigit que es deixi als ajuntaments fer la seva feina, "que és molta". Joaquim Calatayud (Junts) s'ha expressat en el mateix sentit, i ha instat a dedicar-se als problemes dels municipis i no crear-ne de nous, perquè tenir una bandera o no, no és la preocupació de la gent, ha dit.

Des del PSC Cristòfol Gimeno ha dit que la bandera espanyola els representa, però que no entraran en la guerra de banderes, i ha demanat també deixar tranquils als ajuntaments. Des de la CUP la diputada Dolors Sabater ha sostingut que molts ajuntaments no tenen la bandera penjada perquè és la voluntat de la majoria, perquè no se senten còmodes amb tenir un símbol "de representació de la monarquia". Finalment Marc Parés dels comuns ha assegurat que no comparteixen una norma que estableix una imposició, i ha reivindicat l'autonomia municipal.