El Parlament ha aprovat aquest dijous, amb els vots favorables de Junts pel Sí, Catalunya Sí que es Pot, la CUP i el diputat no adscrit Germà Gordó, una moció que insta el Govern a traslladar una "queixa formal" a les instàncies internacionals per les causes judicials obertes a Espanya contra membres sobiranistes. Així mateix, denuncia l'actitud de l'Executiu de Mariano Rajoy i per això demana “al món internacional el seu suport per aconseguir que l’Executiu central permeti i faciliti la celebració d’un referèndum”.

La moció, presentada per Junts pel Sí, estableix que davant qualsevol actuació política per part de l’Estat en contra de la llibertat d'expressió i el principi d'inviolabilitat dels càrrecs electes, es traslladarà una queixa formal al Consell d’Europa, Consell de Drets Humans de l’ONU, al Comissari de Justícia de la Unió Europea, al Tribunal Europeu de Drets Humans i al Tribunal Internacional de Justícia de la Haia.

Així ho ha defensat durant la seva intervenció el diputat de Junts pel Sí Antoni Balasch, que ha arremès contra les accions del Govern espanyol, posant especial èmfasi en el rebuig a les "amenaces" als membres independentistes, que evidencien el “deteriorament de la qualitat democràtica” de l'Estat.

La moció condemna les investigacions judicials obertes contra cinc membres de la Mesa, entre els quals es troba la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. “Aquest fet suposa una intromissió del poder executiu i el poder judicial a la tasca dels representants dels ciutadans i contra la llibertat d’expressió i el dret de participació política”, sosté el document de la moció.

Durant el debat s’ha apel·lat a la llibertat d’expressió en nombroses ocasions, posant de manifest que els diputats parlamentaris, en tant que representants del poble, estan subjectes al dret d’inviolabilitat parlamentària, que empara l’opinió, iniciativa i vot dels càrrecs electes.

El dret a debatre i l'autotutela

El diputat de Catalunya Sí que es Pot i membre de la Mesa querellat, Joan Josep Nuet, ha fet especial defensa d’aquest dret i per argumentar la seva posició ha apel·lat a la Constitució espanyola. Segons ha recordat, aquesta especifica el dret de tots els diputats a expressar la seva opinió. “Li demano a la Mesa que no censuri el debat d’idees, ja que estaria fent un acte d’inconstitucionalitat”, ha assegurat.

Per la seva banda, la CUP ha justificat el seu suport a la moció amb un argument menys jurídic i apel·lant a la legitimitat “d’autotutelar els drets quan aquests es veuen vulnerats”. Així mateix, la diputada Anna Gabriel ha emplaçat al Govern a crear una Comissió Internacional, que ja van demanar durant el debat de política general, per tal que “mostri arreu del món què està passant a Catalunya”.

Cs, PSC i PP en contra

Ciutadans, PSC i PP han votat en contra de la moció i han coincidit a assegurar que era una “exageració”. El portaveu de la formació taronja, Carlos Carrizosa, ha fet seves les paraules de Nuet i ha recordat que la Constitució empara el dret a la llibertat d’expressió i és “una de les constitucions més avançades en defensa dels drets socials”.

Des del PSC, el portaveu adjunt Ferran Pedret ha lamentat que el Govern vulgui difondre la idea que Espanya no és un Estat democràtic. “No estem disposats que pretenguin imposar el relat que el nacionalisme està oprimit i no pot portar les seves propostes al Parlament”, ha assegurat. Pedret ha defensat que al Parlament es pot discutir de qualsevol idea però ha matisat que “no es pot prescindir de les garanties procedimentals”.

El portaveu popular, Alejandro Fernández, ha estat especialment dur amb la proposta de Junts pel Sí i ha titllat la moció de “deixadesa democràtica i mercaderia defectuosa”. En referència a les acusacions fetes sobre el Govern central del PP, el diputat ha assegurat que és l’Executiu de Carles Puigdemont qui minva la qualitat democràtica de l’Estat.

En aquest moment s’ha sentit la cridòria de la bancada de Junts pel Sí i la CUP i el vicepresident, Oriol Junqueras, ha respost a les crítiques des del seu escó. “Vol fer el favor de callar vicepresident honorable o com es digui?”, li ha etzibat Fernández des de la tribuna.