Junts pel Sí i la CUP van fixar finals d’aquesta setmana o principis de la vinent com el moment per debatre les conseqüències del referèndum. Finalment, serà dilluns vinent. Així ho ha acordat la majoria independentista aquest dimecres, durant la reunió de la Junta de Portaveus, una decisió que la Mesa ha ratificat. Per ara, l'únic punt de l'ordre dia d'aquest ple és la compareixença del president Carles Puigdemont davant la cambra, una petició que ha estat registrada aquest mateix dimecres.

D'aquesta manera, el ple està convocat per al dilluns 9 d'octubre a les deu del matí. El president intervindrà per un temps il·limitat i després cada grup parlamentari tindrà deu minuts, com estableix el reglament del Parlament. Si Puigdemont obrís un nou torn de paraula, tots els grups tindrien temps de rèplica.

Des de Junts pel Sí no s'ha concretat més sobre el contingut del ple. Fonts del grup parlamentari han confirmat que el dia escollit és el dilluns 9 d’octubre, però han explicat que el contingut de la compareixença només el coneix el president, que serà qui determinarà com s’aplicaran els resultats de les urnes de l’1 d’octubre.

La CUP ha anat molt més enllà i ha assegurat el ple servirà per a valorar els resultats del referèndum del referèndum de l’1-O i “materialitzar les conseqüències”, a través d’una declaració d’independència. “Serà un ple de proclamació de la república catalana”, ha afirmat la cupaire Mireia Boya, que ha dit que estan discutint els termes de la declaració amb JxSí.

L'article 4 de la llei del referèndum preveu, en cas d'una victòria del 'sí' en el referèndum, que el Parlament celebri "una sessió ordinària per a efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, els seus efectes i acordar l’inici del procés constituent".

Advertència dels lletrats 

El secretari general del Parlament, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, han fet arribar a la Mesa un escrit on adverteixen els seus membres que tenen el "deure d'impedir o paralitzar" qualsevol iniciativa relacionada amb la declaració de la independència. Han recordat que "la tramitació i eventual aprovació d'una declaració" estaria "afectada" per les sentències del Tribunal Constitucional que van suspendre les llei del referèndum i de transitorietat jurídica.