El Parlament ja disposa de l'eina clau d'aquesta onzena legislatura: la comissió d'estudi del Procés Constituent que es reunirà els divendres al matí, segons han explicat els grups, tot i que encara no hi ha un calendari establert. Això sí, sembla poc casual l'elecció d'aquest dia, tenint en compte que es duu a terme el Consell de Ministres i queda lluny el Consell de Govern, el dimarts, on poder demanar explicacions de com evoluciona tot plegat.

Malgrat que no té el rang de legislativa per evitar precisament que sigui impugnada en els tribunals, l'Estat espanyol ja va anunciar que presentaria un recurs al Tribunal Constitucional, ja que la comissió marcarà el camí constituent que preveuen les forces independentistes en el seu full de ruta cap a la independència. Tal com ja havia acordat la Mesa de la Cambra, la presidenta serà la independent de JxSí, Muriel Casals, que estarà acompanyada en la vicepresidència per la cupaire Gabriela Serra i com a secretari, Albano Dante de CSQP.

La sessió constitutiva no ha estat exempta de tensió. El PP, l'únic grup no sobiranista de l'oposició que hi ha estat present, ha mostrat el seu desacord en la composició de la mesa, fet que ha provocat que la votació fos secreta, i no pas per assentiment com ha succeït en la resta de comissions constituïdes.

De fet, la diputada popular Esperanza García ha titllat la comissió "d'amoralitat parlamentària". Una afirmació que ha crispat els ànims dels independentistes. En aquest sentit, la republicana Marta Rovira ha acusat els populars d'aprofitar la comissió per fer "propaganda". També Joan Coscubiela, de CSQP, creu que estan "carregats de prejudicis". Picabaralla amb el PP que promet repetir-se en les pròximes sessions, encara més si tenim en compte que ni Ciutadans ni PSC hi participaran. El Parlament ha constituït també avui la resta de comissions. En total, 27.