El debat sobre les conclusions de la Comissió del Procés Constituent i la unilateralitat ha entrat de ple en la recta final del curs polític a Catalunya. El fet que Junts pel Sí i la CUP estiguin estudiant fórmules perquè el ple del Parlament que se celebrarà aquest dimarts i dimecres incorpori el debat i aprovació de les conclusions de la comissió d'estudi està provocant una sèrie de pronunciaments dels partits unionistes encaminats a impedir que la votació tingui lloc. Enmig de tota la polèmica hi ha la comunicació del Tribunal Constitucional a la Mesa del Parlament que l'insta a no trametre les conclusions d'una comissió que pretén saltar-se la cotilla de la Constitució i, en conseqüència, que no permeti el debat i l'aprovació pel ple de la Cambra.

Des de la setmana passada, la direcció de Junts pel Sí i la CUP analitzen "totes les fórmules" que permetin dur a terme la votació aquesta mateixa setmana eludint la necessitat que la Mesa del Parlament hagi de pronunciar-se. Una d'elles seria sol·licitar la incorporació d'un nou punt a l'ordre del dia una vegada el ple ja s'ha iniciat. Alguns lletrats afirmen que, en aquest cas, amb una majoria dels diputats la incorporació seria automàtica i no requeriria un pronunciament de la Mesa. En aquest magma d'iniciatives per sortejar el TC també es debat que la votació a la Cambra sigui secreta per esquivar represàlies individuals per part del tribunal Constitucional. Cap de les diferents hipòtesis que hi ha a sobre de la taula ha estat encara definitivament acordada per JxSí i la CUP.

Unionistes

La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans i cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha anunciat la seva intenció de fer reunions amb la resta de formacions unionistes per "anar tots a una" i oposar-se a una hipotètica votació de les conclusions. Arrimadas ha acusat la Mesa d'eludir les seves responsabilitats i ha advertit que no pot utilitzar-se el Parlament per saltar-se la llei o anar en contra de la normativa. "Si hi ha privilegis hi ha d'haver responsabilitats", ha agregat Arrimadas.

En una línia similar s'ha pronunciat la portaveu del PSC en el Parlament, Eva Granados, instant els dos grups independentistes, que tenen majoria a la Cambra, a "no cometre el greu error" de desobeir el TC. "Aquest seria un error encara més greu que la declaració de ruptura del 9-N" i, segons la seva opinió, suposaria una desobediència d'una ordre expressa del Constitucional. "Ningú no té dret a situar les institucions fora de la llei"; ha agregat. Per a Granados, el balanç dels mesos transcorreguts des que el president Carles Puigdemont va assumir el càrrec el mes de gener passat és clarament insuficient i ha criticat que s'hagin aprovat tan sols set de les 45 lleis que va prometre abans que finalitzessin els seus 18 mesos de mandat el proper mes de juny de 2017.