El Parlament engegarà després de Setmana Santa les altres dues ponències conjuntes de la desconnexió, després de la de la Hisenda catalana. La comissió de Governació, Administracions Públiques i Habitatge nomenarà el dimarts 29 a les 10 del matí els membres de la ponència redactora de la proposició de llei de Règim Jurídic català. Per part de JxSí hi participaran el vicepresident primer de la Mesa, Lluis Corominas, i la republicana, Marta Rovira. De la seva banda, la CUP ha triat als diputats Benet Salellas i Gabriela Serra per formar-hi part. 

L'altra cita parlamentaria serà el dijous 31 a les tres de la tarda. Serà el torn de la comissió de Treball, que constituirà la ponència de la proposició de llei integral de Protecció Social Catalana. Aquesta estarà formada pel junters Chakir el Homrani i Natàlia Figueras. Per part de la CUP, els ponents seran Mireia Vehí i Albert Botran. 

La creació d'aquestes ponències representa dues passes més cap a la construcció dels pilars de la República Catalana, segons JxSi i la CUP. Ahir, en el marc de la comissió d'Economia i Hisenda ja va quedar constituïda la ponència conjunta que ha de servir per redactar la llei de l'Administració Tributària catalana​. Els ponents de JxSÍ són Maria Senserrich i Roger Torrent, mentre que per part de la CUP hi van les diputades Anna Gabriel i Eulàlia Reguant.

Oposició

JxSí i la CUP s'han quedat sols en la redacció d'aquestes tres lleis. Tots els grups de l'oposició han dit des del primer minut que no hi participaran. De fet, ahir mateix, C's, PSC, CSQP i PP van rebutjar fer cap nomenament de ponents. És més, PSC, PP i C's han presentat un recurs d'empara al Tribunal Constitucional demanant que suspengui la decisió de la Mesa del Parlament de tramitar les ponències conjuntes.