Amb l'inici del judici s'obre una etapa d'excepcionalitat política. I ja se'n comencen a percebre les primeres conseqüències.

Aquest dimarts l'activitat al Parlament de Catalunya s'apagarà perquè els diputats i el president puguin acompanyar els encausats a Madrid. Les sessions que hi havia previstes, la Comissió de la Infància i l'Intergrup per la Pau i la Llibertat del Sáhara han quedat ajornades. Totes dues les presideix Esquerra Republicana. 

Cada dia de judici hi haurà entre el públic tres cadires reservades per als membres de la cambra que hi vulguin assistir. Una, intransferible, és per al president Roger Torrent, i les altres dues per als diputats que vulguin anar-hi, que s'hauran d'anar tornant. Avui s'ha decidit que els primers d'ocupar aquests llocs seran els portaveus de JxCat i d'ERC, Albert Batet i Anna Caula. 

Torrent, en canvi, no podrà ser encara dins de la sala de vistes, perquè està citat com a testimoni. Fins que no hagi declarat no podrà assistir-hi com a públic. Tanmateix, el president del Parlament ha sortit disparat de la reunió de la Junta de Portaveus d'aquesta tarda, en direcció a Madrid. No serà dins del Suprem, però sí a fora, a la concentració de suport als líders independentistes. 

El ple s'ajorna per la vaga i la declaració de Forcadell

La principal afectació que tindrà el judici en l'activitat parlamentària serà la setmana vinent. Hi havia un ple programat per dimecres i dijous, 20 i 21 de febrer. JxCat, ERC, la CUP i els comuns ha aprovat a la Junta de Portaveus d'avui posposar la sessió plenària per dues raons. L'una, que dijous 21 és quan la Intersindical-CSC ha convocat la vaga general per protestar contra el judici. L'altre motiu és que els grups preveuen que algun d'aquells dos dies serà quan declari l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell.

El ple se celebrarà la setmana següent, els dies 26 i 27 de febrer. En ple Mobile World Congress. 

Cs, PSC i PP han manifestat la seva indignació per aquesta decisió, que qualifiquen d'instrumentalització del Parlament.