"Tenim una emergència: abolir el patriarcat". Amb aquesta contundent declaració d'intencions començava el ple monogràfic sobre el reconeixement i el garantiment dels drets de les dones celebrat aquest dimarts a la tarda al Parlament. La pronunciava l'activista Montse Pineda, vicepresidenta del Consell Nacional de les Dones, que ha estat l'encarregada d'obrir el debat i de demanar als diputats que facin "propostes" i destinin un pressupost més ambiciós a aquestes polítiques de gènere. "No feu retòrica perquè no en necessitem; no us ho perdonarem, hi ha massa patiment per fer retòrica", ha afegit.

Una crida que ha recollit el president de la Generalitat, Quim Torra, que en la seva intervenció en el ple, ha aprofitat per anunciar una modificació de la llei sobre la violència de gènere per incloure-hi la violència institucional i la digital, així com també una reforma per definir el consentiment sexual. El president ha defensat que la reforma d'aquesta llei ha de servir per tal "actualitzar-la" i "adaptar-la" a les necessitats de les persones i ha assegurat que l'executiu avança en la garantia dels drets de les dones "legislant millor, donant uns millors serveis i canviant la perspectiva actual".

A més, ha fet una defensa de la lluita feminista i ha assegurat que els homes no es poden "desentendre", instant-los a pensar quin paper hi han de tenir. "Els homes ens hem de preguntar on volem ser", ha afegit.

President Quim Torra ple dones Parlament - Mireia Comas

Per altra banda, també ha intervingut la consellera portaveu Meritxell Budó que ha reclamat un "feminisme radical i ser radicalment feministes" per crear un món "sense exclusions per a les dones" i que hi hagi "igualtat d'oportunitats". També ha assegurat que els homes han d'estar "compromesos amb la lluita feminista" i ha lamentat que a la Mesa del Parlament només hi hagi una dona en una de les secretaries.

Cs i PP demanen no "excloure els homes

També s'han pronunciat sobre la qüestió els diferents grups parlamentaris. La primera en intervenir ha estat la líder de Cs, Lorena Roldán, que ha exhibit la visió de feminisme liberal que abandera la seva formació, i que ha estat criticada ja en altres ocasions. Així, Roldán ha defensat que cal un "feminisme obert i transversal" que no "exclogui els homes". "La guerra de sexes forma part del passat", ha afegit en aquest sentit, defensant que no es pot "patrimonialitzar la lluita". "Espanya és un dels millors països del món per néixer dona", ha defensat, malgrat reconèixer que encara hi ha molta feina a fer. 

En un sentit similar s'ha pronunciat la diputada del PP Esperanza García que ha demanat "estendre la mà als homes per caminar junts cap a la igualtat", en un discurs en què ha posat en valor que el seu partit va tenir la primera presidenta del Congrés i del Senat. 

JxCat i ERC recorden les preses i exiliades

Les preses i exiliades també han estat recordades al ple de la mà de JxCat i ERC. La diputada Anna Geli, de JxCat, ha assegurat que les dones represaliades han "patit dues vegades: com a dones i com a independentistes". Geli també ha fet un defensa a desobeir les lleis injustes, posant els exemples de Campo Amor o Rosa Parks com a referents. Durant el seu discurs, també ha defensat el dret de les dones com a "intrínsec" al dret de l'autodeterminació. "No podem defensar el dret de les dones i no el de l'autodeterminació. Trencarem amb totes les lleis injustes i les canviarem", ha afegit en aquest sentit, barrejant els dos conceptes.

Anna Caula ple dones Parlament - Mireia Comas

També la diputada dels republicans Anna Caula ha volgut començar la seva intervenció recordant l'expresidenta de la cambra Carme Frocadell i l'esconsellera Dolors Bassa i la seva lluita feminista des de la presó. Caula, que duia una samarreta de Forcadell, ha demanat fer política amb "mirada feminista" i salvaguardar els drets de les dones davant el discurs de l'"odi antifeminista" que abandera l'ultradreta. Per això ha demanat que la lluita feminista vagi "de la mà" de l'antifeixista.

Pacte contra la violència masclista i "FCK V*X"

El PSC, per la seva banda, ha aprofitat la seva intervenció per recordar les víctimes de la violència masclista i ha demanat un pacte contra això. "Volem dir prou a les paraules i exigim fets. No hi ha excusa per no tenir-lo", ha defensat la diputada Eva Granados. En aquest sentit, la socialista ha establert cinc punts bàsics per afrontar les problemàtiques de les dones:  l'accés a l'educació, l'accés al poder, l'accés a la riquesa, els drets sexuals i el dret a la vida sense violència. A més, també s'ha mostrat confiada que el proper govern de Pedro Sánchez recuperarà el dret de les joves de 16 i 17 anys, menors d'edat, d'avortar sense consentiment patern.

La diputada dels comuns Susana Segovia, vestida amb una samarreta amb les lletres "FCK V*X", en contra el partit d'ultradreta, també ha demanat una polítiques i recursos clar per combatre la violència masclista i ha lamentat que s'estigui encara "molt lluny de la igualtat". Segovia també ha criticat el model capitalista ja que considera que aquest sistema aboca a les dones "a la desigualtat i a la precarietat". Per aquest motiu, ha demanat "combatre'l". 

Susana Segovia Comuns FUCK VOX - Mireia Comas

Finalment, la diputada Natàlia Sànchez de la CUP ha fet també un discurs molt combatiu en el que ha defensat com a "emergència abolir el patriarcat de l'Estat" i s'ha mostrat convençuda que no és "reformable" i que cal fer-li una "impugnació total". Amb tot, ha demanat agafar-se al feminisme per "canviar-ho tot" i "evitar les mitges tintes". 

Un cop acabat el debat, els grups tenen fins aquest dimecres al matí per presentar propostes de resolució sobre la qüestió, que s'hauran de votar dijous.