El ple del Parlament ha aconseguit frenar l'ofensiva del PP contra TV3. Els populars volien que la cambra denunciés que la televisió pública catalana no informa de manera "veraç" i que fan "apologia de la violència dels CDR", a més de voler reprovar un altre cop el director del canal Vicent Sanchis. La proposta ha estat rebutjada en la seva totalitat.

Els populars han portat al ple d'aquest dijous una proposta de resolució on demanaven que la cambra instés al president de la CCMA, Brauli Duart, a donar instruccions als directors de Tv3 i Catalunya Ràdio per "evitar que es faci apologia dels actes violents que els CDR organitzen arreu de Catalunya". En aquest punt, PP i Cs s'han quedat sols. La majoria independentista i també els comuns han considerat que la televisió pública catalana no ha fet en cap cas aquesta acció i hi han votat en contra, mentre que el PSC s'ha abstingut en considerar que no s'havia de demanar que no fes apologia dels actes dels CDR sinó de "cap actuació de caràcter violent".

La proposta també criticava al director de la televisió pública, Vicent Sanchis, per haver-los "amenaçat" en emprendre accions judicials contra les crítiques del PP a Tv3. Concretament, demanava recordar-ne la reprovació l'any passat per la cambra. Aquesta crítica arriba després que Sanchis anunciés que estudia una querella per un presumpte delicte d'odi contra el PP per dir que TV3 va cridar a la població a manifestar-se el 25 de març després de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya. Aquest punt de la proposta només ha rebut el suport del bloc del 155 (Cs, PSC i PP) i dels comuns, a diferència de quan Sanchis va ser reprovat per primera vegada després d'haver sigut designat director, que va rebre el suport de la CUP.

Parlament Roberto Lázaro

La proposta presentada al ple d'aquest dijous també demanava als mitjans públics catalans que complissin la missió pública de "transmissió d'informació veraç, objectiva i equilibrada" i "respectuosa amb el pluralisme". Aquesta part de la proposta ha estat fortament criticada per alguns grups que els han retret que no tenen "credibilitat" demanant que els mitjans públics emetin una "informació veraç" quan les emissores que estan sota el seu control reben crítiques de manipulació política. La proposta de resolució del PP ha arribat just el Dia mundial de la Llibertat de Premsa.

"Tele procés"

En la presentació de la proposta, la diputada del PP Andrea Levy ha criticat que TV3 sigui “un artefacte per propaganda” i d’“intimidació al discrepant”, i l’ha titllat de ser “tele procés”. A més, els populars han criticat que el PSC rebutgés intervenir TV3 amb el 155 i els ha demanat que s’“atreveixin” ara a fer el que no van fer al Senat. 

En la mateixa línia s'ha expressat el diputat de Cs Fernando de Páramo, que ha assegurat que TV3 viu en un "món paral·lel on Puidemont és president i hi ha gent a l'exili". En aquest sentit, ha assegurat que la televisió pública catalana "està descontrolada" i que s'ha convertit el "reality show" de Puigdemont per tot Europa.

El PSC també s'ha mostrat crític amb TV3, i ha votat a favor de la major part de la proposta de resolució, tot i abstenir-se en el punt que demana instar TV3 a evitar fer "apologia dels actes violents dels CDR", ja que consideren que s'hauria d'obrir a tots els actes de caràcter violent i no només als presumptes actes violents que s'atribueixen als Comitès de Defensa de la República. 

Pujol JxCat - Roberto Lázaro

Per contra, els partits independentistes han criticat PP i Cs i els han acusat de voler tancar els mitjans públics catalans per no tenir-los sota el seu control. A més, han considerat incongruent que siguin els populars qui presentin aquesta proposta de resolució quan els mitjans públics que estan sota el seu control són incapaços de complir els principis de veracitat i llibertat d'informació que exigeixen a Tv3. També així s'ha expressat la diputada dels comuns Jèssica Albiach que ha assegurat que els populars "no tenen credibilitat". Justament la setmana passada una delegació de treballadors de TVE va viatjar al Parlament Europeu per denunciar la manipulació dels seus informatius.

Tot i això, els comuns han votat majoritàriament a favor de la proposta dels populars i només han votat en contra en el punt dels CDR. La CUP, en canvi, l'ha rebutjat en la seva totalitat però ha volgut demanar al futur Govern que faci "un procés d'elecció parlamentari" per escollir els directors dels mitjans públics, un aspecte que ha qualificat d'"imprescindible".

El debat de la proposta del PP ha deixat alguna enganxada destacable entre el bloc del 155 i els independentistes, especialment quan Pep Riera de JxCat ha acusat Cs de "no agradar-los-hi com és aquest país", a la qual cosa Ciutadans ha replicat que ells també són Catalunya. "Som tan catalans com vostès", els ha etzibat.