Després del debat de dimarts, que va tenir com a públic a representants de la pagesia i a les portes del Parlament manifestants que reclamaven ajudes i mesures al Govern, aquest dijous la cambra catalana ha obert la porta a una renda bàsica agrària, que el conseller David Mascort ja va plantejar des de l'hemicicle. Concretament, el ple ha votat a favor de presentar durant el 2024 un estudi relacionat amb aquesta renda que prioritzi les petites i mitjanes explotacions agroramaderes i que "permeti avançar en la transformació del sector agrari cap a la sostenibilitat econòmica social i ambiental".

L'objectiu d'aquesta proposta presentada per Esquerra Republicana és assegurar la viabilitat del sector que s'ha manifestat en les últimes setmanes a Catalunya i també arreu de l'Estat i fomentar el relleu generacional, una de les principals preocupacions dels pagesos que veuen com els treballadors es van envellint. A banda d'ERC; el PSC, la CUP i els comuns hi han votat a favor, juntament amb Cristina Casol, diputada no adscrita, mentre que Junts i Cs s'han abstingut i Vox i PP han votat en contra. Els republicans han lamentat l'abstenció de Junts, criticant que en la moció que es va presentar fa quinze dies i que apuntava en la mateixa direcció d'estudiar la Renda Bàsica Agrària sí que hi van votar a favor. 

Aval al canvi de nom de la conselleria

Un altra proposta que compta amb l'aval del Parlament després d'aquest ple monogràfic de pagesia és la del canvi de nom de la fins ara conselleria d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, per incloure la tradicional fórmula d'Agricultura, Pesca i Ramaderia, tal com s'havia compromès el mateix David Mascort en una reunió de les reunions amb els representants de la pagesia d'ençà que van esclatar les protestes. Tant Junts com ERC i el PP havien presentat propostes en aquest sentit, que han quedat aprovades. 

Reducció de la burocràcia: finestreta única sí, llei no

Una altra de les demandes constants que fan els representants de la pagesia és la de reduir la burocràcia a la qual han de fer front i que els treu hores de feina al camp. En aquest sentit, el Parlament ha instat el Govern a habilitar una finestreta única i simplificar els tràmits burocràtics, tal com ja tenia previst l'Executiu i s'havia compromés davant la pagesia. En ser una de les queixes més habituals del sector, tots els partits portaven propostes en la mateixa línia, recollint les demandes dels pagesos. Amb tot, una proposta de Junts per reclamar que en el termini de sis mesos es presenti un projecte de llei per desburocratitzar el sector ha topat amb l'oposició de la cambra. 

Tampoc no ha tirat endavant la distribuïdora pública que defensaven ERC, la CUP i els comuns en una proposta transaccionada. Aquesta ha topat amb el rebuig de la resta de partits de la cambra que han votat en contra de començar els estudis per a la seva creació.