Deu anys després de l'últim, aquest dimarts a la tarda el Parlament ha celebrat un ple monogràfic sobre agricultura amb la presència dins i fora de la cambra catalana de treballadors de la pagesia. Un mes més tard de l'arribada dels pagesos a Barcelona i la seva primera entrada al Parlament, on van aconseguir arrancar tres compromisos a la majoria de grups parlamentaris- la cambra s'ha omplert de propostes per millorar la situació de la pagesia, que ha obert el debat amb la intervenció de quatre treballadors del sector, alguns més contundents que els altres. Després d'una primera intervenció de Junts per Catalunya, grup que va proposar la celebració d'aquest monogràfic ja el 2023, ha pres la paraula el president Pere Aragonès, que ha reivindicat la feina feta des del Govern, sovint criticada especialment per la gestió de la sequera i les seves restriccions. 

Solucions concretes i avaluables per al sector, com la renda bàsica agrària

Després de treure pit dels acords als quals s'han arribat en les últimes setmanes amb el sector de la pagesia, el cap de l'Executiu ha defensat la necessitat d'arribar a "compromisos ferms, continuats i compartits" en el marc d'aquest monogràfic. "Hem de ser honestos, és millor prometre poc i complir-ho tot. Aquest és el meu compromís, prometre poc però complir-ho", ha assenyalat el president Aragonès, que ha advertit que bona part de les seves reclamacions no són competència del Govern sinó que depenen del govern espanyol (a qui tant ell mateix com ERC ja han dirigit les demandes), o també de les institucions europees. "Hi ha molts aspectes que no decideix el Govern de la Generalitat, sinó que la taula on es decideixen les coses és el ministeri", ha assenyalat Aragonès, descartant que això vulgui dir que se'n desentengui: "Allò que no estigui a les mans, ho lluitarem", ha resumit, el president. 

Seguidament, ha intervingut el conseller David Mascort, que deixarà de ser el responsable d'Acció Climàtica per tornar a la fórmula d'Agricultura, Pesca i Ramaderia, un dels acords als quals s'ha arribat amb els pagesos. Com Aragonès, ell també ha fet valer els darrers pactes i les negociacions amb el sector, traient pit que el seu ha estat el Govern que sempre ha estat al costat de la pagesia. Anant més enllà, però, també ha obert la porta a una “renda bàsica agrària” que prioritzi joves agricultors i petits productors per fer "viable" la professió, i ha plantejat crear un “sistema d’assegurances propi” a Catalunya per cobrir circumstàncies que ara queden fora d’Agroseguro. Reconeixent que "hi ha hagut coses que potser no hem fet prou bé", el conseller, com Aragonès, també ha promès que "les solucions que estan a les nostres mans,  les farem, i les que no, anirem a reclamar on calgui de la mà del sector”. 

Una Catalunya de "préssecs i xips" 

Després de la intervenció del Govern ha arribat el torn de l'oposició, que si bé també ha volgut mantenir un to propositiu, no ha deixat passar l'ocasió per retreure a l'Executiu manca de planificació, haver arribat tard i també manca d'ambició. Salvador Illa ha volgut mantenir la seva mà estesa i ha defensat que el model del PSC és el d'una Catalunya "de xips i préssecs", on la defensa de la pagesia sigui compatible amb la d'empreses tecnològiques. La diputada del partit, Rosa Maria Ibarra, per la seva part, ha reclamat al Executiu "serenitat i escolta" però també "coratge per fer front" a tots els reptes de la pagesia.

Ple monogràfic sobre pagesia parlament illa / foto: Carlos Baglietto
Salvador Illa i Rosa Maria Ibarra al Parlament / foto: Carlos Baglietto

 

En nom de Junts ha intervingut el diputat Salvador Vergés que ha reiterat la importància de desburocratitzar el sector, una de les seves grans propostes per aquest monogràfic. Segons Vergés, els pagesos i la resta del sector primari estan fent "un crit" desesperat a les institucions, tant al Govern però també al conjunt del Parlament, davant el risc de desaparèixer. A banda de celebrar el canvi de nom de la conselleria, també ha defensat la possibilitat de portar-la fora de Barcelona, on ara mateix té la seu el departament.

Salvador Verges Ple monografic sequera parlament / Carlos Baglietto
Salvador Vergés, durant la seva intervenció / Carlos Baglietto

Des de la CUP, Dani Cornellà ha defensat un canvi de rumb en el sector, criticant tant l'Executiu com Junts, acusant-los d'haver-se volgut apropiar de les protestes dels pagesos mentre a Europa han votat a favor dels acords amb països tercers, una de les denúncies que fa el món agrari. A ells i a ERC els ha demanat que aprofitin el pes que tenen els dos partits a Madrid per forçar Pedro Sánchez a canviar la llei de cadena alimentaria, tal com ja s'ha compromès el president del govern espanyol. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!