Els independentistes diuen 'no' a l'autonomisme. El debat sobre el model de finançament fa ja temps que està sobre la taula, però en les darreres setmanes ha guanyat protagonisme. Mentre que comuns i el PSC han instat el govern a treballar per a corregir-lo i actualitzar-lo (el sistema actual porta caducat des del 2014), els independentistes, de la mà del conseller d'Economia, Jaume Giró, ja han compartit la seva desconfiança en què l'Estat arregli la situació actual. Aquest desacord s'ha posat avui de manifest en el ple del Parlament, durant la votació d'una moció dels comuns. La cambra catalana ha rebutjat, gràcies a l'independentisme, impulsar un canvi del model de finançament autonòmic. En canvi, sí que ha aprovat un missatge clau: cal més sobirania fiscal i econòmica per a Catalunya.

El debat parlamentari

El text, presentat pels comuns, però amb diverses esmenes del PSC, ERC i la CUP, ha estat defensat pel diputat lila Joan Carles Gallego, que ha remarcat que els diferents partits comparteixen el diagnòstic: "Quan compartim el que cal canviar és possible i més fàcil construir una proposta que sigui alternativa a allò que no ens agrada". Segons ell, aquest diagnòstic compartit es basa a constatar que el finançament de Catalunya és insuficient, i que limita la sobirania fiscal. "És un model caducat, cal revisar-lo per corregir els límits i les contradiccions", ha dit, i ha instat els partits del Parlament a treballar una proposta conjunta. Per la seva banda, el socialista Jordi Riba ha considerat que un nou model de finançament "és una de les qüestions més importants que tenim en aquests moments i en aquesta legislatura". Per solucionar la situació actual ha demanat a Giró que perseveri en la negociació, col·laboració i coordinació amb les institucions de l'Estat: "Han d'exercir responsabilitat",

Els grups independentistes han compartit la seva anàlisi, que reafirma l'opinió que s'ha d'avançar cap a la sobirania fiscal. El republicà Ernest Maragall ha lamentat que els comuns pretenen que els independentistes portin el debat del finançament autonòmic a la taula de negociació entre Generalitat i Estat "per no haver de parlar d'amnistia i autodeterminació", i ha assenyalat la "macrocefàlia" en què s'ha convertit Madrid. Des de Junts, Ramon Tremosa ha subratllat que la solució al problema és la sobirania de Catalunya, i ha responsabilitzat el govern central de trobar la solució al model autonòmic caducat: "Perjudica tots els catalans". I la diputada cupaire Eulàlia Reguant també ha situat la independència de Catalunya com la millor resposta al mal sistema de finançament, i ha criticat que si el debat no s'aprofundeix amb aquesta visió, es cau en una estratègia de "reforçament del model autonòmic".

Des de la dreta espanyolista, oposició. Vox ha confirmat el seu rebuig a un model financer "que diferencia entre ciutadans de primera i de segona", i ha clamat a favor d'augmentar els recursos econòmics que reben els ajuntaments i les diputacions a costa de les comunitats autònomes. Ciutadans ha acusat els comuns de recollir els postulats de l'extrema dreta per parlar del principi d'ordinalitat, que diferencia entre territoris, i ha reivindicat la política econòmica de la Comunitat de Madrid: "Diuen que és un paradís fiscal, però és fals". I el PP ha avisat que Catalunya no pot tenir cap sobirania pròpia al marge de la nacional. "Posar en una moció que Catalunya ha de tenir sobirania no significarà que la tingui", ha dit.

A la taula de diàleg

La moció també incloïa un punt que instava el Govern a portar el canvi de model de finançament autonòmic a la taula de diàleg entre el Govern i la Generalitat, abandonant així una aposta per l'autodeterminació i l'amnistia per impulsar una mesura autonomista. La proposta ha estat àmpliament rebutjada per l'independentisme, però també per la dreta espanyolista. La cambra catalana també s'ha oposat a crear una comissió d'estudi al Parlament per a debatre aquest nou model, que ha comptat amb l'únic suport dels comuns i el PSC.

Fa dues setmanes, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ja reivindicava la necessitat de tractar la qüestió sobre un nou model de finançament autonòmic per al conjunt d'Espanya a la taula de diàleg. "Millorar el finançament de Catalunya i abordar aquest debat serveix per millorar l'autogovern del nostre país", va afirmar. En aquesta línia, va dirigir-se al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per a instar-lo a implicar-se directament i de forma "clara" en el debat sobre el model de finançament autonòmic. Precisament, la renovació del sistema de finançament espanyol va ser una de les principals demandes que havia demanat la setmana anterior el primer secretari del PSC, Salvador Illa.

L'avís de Jaume Giró

Ni insuficient, ni ineficient. Injust. És així com va titllar Jaume Giró, un cop més, el sistema de finançament que té Catalunya per part de l'Estat. I serà injust, ha assegurat, mentre els catalans no puguin resoldre les seves necessitats comptant amb els recursos que els mateixos catalans generen: "No pot ser que Catalunya vulgui ser un país de benestar i no poder-ho fer perquè ens treuen de les mans els recursos", va sentenciar el conseller, molt contundent: "L'Estat no té cap intenció de corregir el desequilibri financer". Giró va estar molt clar, dient que qualsevol diputat de la Cambra donaria la benvinguda a una interpel·lació sobre el finançament just, també ell mateix, però ha recordat que el problema per millorar aquesta situació és la "falta de voluntat de Madrid", i en aquest sentit va assenyalar directament els comuns, que comparteixen govern de coalició amb Pedro Sánchez: "Vostès, igual que el PSC, són incapaços que PSOE-Podemos facin una proposta justa de finançament pels catalans".