El Parlament ha exigit aquest dijous la llibertat "immediata" dels presos polítics i el "lliure" retorn dels exiliats. També ha reiterat que "el poble de Catalunya és un subjecte polític i, com a tal, té dret a l'autodeterminació". Així ho han votat els tres grups independentistes -JxCat, ERC i la CUP- i també els comuns a través d'una proposta de resolució presentada en el marc del debat monogràfic del 6 i 7 de setembre.

El text aprovat també demana el sobreseïment de les causes obertes contra 24 diputats de l'anterior legislatura i també contra artistes, mestres, activistes, càrrec electes i membres de la societat civil. Finalment, també cal destacar del text que rebutja l'amenaça "constant" de la de l'aplicació "inconstitucional i antidemocràtica" del 155, així com també els "intents d'alterar les majories" del 21-D.

Un cop més, independentistes i comuns s'han aliat per mostrar-se en contra els empresonaments i la repressió i han tornat a crear dos blocs diferenciats: el del 155 i el sobiranista. Aquesta aliança també ha servit per tombar els intents de PP i Cs de considerar el 6 i 7 de setembre un "cop a la democràcia", el de qualificar la resposta de l'Estat al procés independentista com a "democràtica" o del de que hi ha un trencament a la convivència.