Fa dos mesos i mig, des del 23 de setembre, que set CDR són en presons madrilenyes, en règim d'aïllament, acusats de terrorisme, tinença d'explosius i estralls per l'Audiència Nacional. El Parlament ha aprovat aquest dimecres una resolució exigint, entre d'altres qüestions, l'alliberament immediat de tots ells. Els tres grups independentistes, Junts per Catalunya, Esquerra Republicana i la CUP, han impulsat la iniciativa, que ha comptat amb els vots dels seus diputats i també amb la complicitat dels comuns en la majoria dels apartats. 

Els punts on s'ha assolit un suport més ampli, de 74 escons, són aquells on es reclama es denuncien possibles vulneracions de drets, es reclama que mentre no se'ls alliberi siguin traslladats a presons catalanes i es condemna la politització i l'opacitat de l'Audiència Nacional. Els comuns, en canvi, s'han desmarcat dels blocs on se sol·licita que s'arxivi la causa contra els set que encara són presos i els dos que van ser alliberats el mateix dia de la detenció i que no saben si seran cridats a declarar. No hi han votat en contra, però s'han abstingut. 

La "Madre de Satán"

La cap de l'oposició, Lorena Roldán, ha aprofitat el torn per posicionar-se sobre la proposta per donar per feta la culpabilitat dels CDR investigats. "Volien fer mal als catalans", ha denunciat. Alhora, s'ha exclamat pel fet que entre el material que se'ls va intervenir hi havia els elements necessaris per fabricar el que els jihadistes coneixen com "la Madre de Satán". La líder de Cs ha criticat que les forces independentistes vulguin retre "homenatge als membres dels comandos radicals separatistes" i ha tornat a assenyalar que obeeixen les ordres del president Quim Torra. 

Amb molta més cautela s'ha expressat el PSC, que ha reclamat "una mica més de prudència" a banda i banda. El diputat socialista Ferran Pedret ha assegurat que cal "respectar el principi de presumpció d'innocència, no se'ls pot condemnar anticipadament". Al mateix temps, però, ha interpel·lat JxCat, ERC i la CUP deixant clar que "és també imprudent exculpar-los" abans que hagin estat jutjats. El PSC, com Cs i el PP, ha votat en contra de la major part de la resolució, però s'ha abstingut en l'apartat que denuncia i reprova les filtracions del sumari i la criminalització pública que s'ha produît de les persones detingudes.