Nova plantada del Parlament de Catalunya al Tribunal Constitucional. La cambra catalana ha aprovat avui una resolució que insta la Generalitat a recuperar els tributs propis declarats inconstitucionals per l’alt tribunal. En aquest grup s’hi inclou l’impost sobre nuclears i el de dipòsits bancaris, a més dels que estan pendents de sentència, en el cas que finalment fossin suspesos, com l’impost sobre pisos buits.

Aquesta iniciativa ha estat aprovada a proposta de Junts pel Sí i amb els vots afirmatius de la CUP, Catalunya Sí que es Pot i el PSC. Hi ha votat en contra només el PP, i C’s ha optat per l’abstenció.

El text aprovat també concreta alguns detalls sobre com haurien de ser els pressupostos del 2017. Es demana tenir en compte els recursos econòmics que han de permetre avançar en el full de ruta del Govern cap a la independència. I, a banda, prioritzar les polítiques dedicades a lluitar contra l’emergència social, l’impuls de l’economia i la creació de llocs de treball.

A nivell internacional, el Parlament demana que Europa diferenciï les finances d’Espanya i Catalunya amb l’objectiu que l’incompliment del dèficit públic per part de l’Estat no suposi la congelació dels fons europeus preassignats a Catalunya. Argumenta que això provocaria un “greu perjudici per a la competitivitat de l’economia catalana”.

Una altra de les votacions importants de la jornada ha sigut la relacionada amb apujar impostos. El Govern ha rebutjat incrementar l'IRPF a les rendes altes i recuperar l'impost de successions, i ho ha fet amb els vots a favor de PP i C's. Per altra banda, l'Executiu de Puigdemont ha perdut tres votacions: la de les llistes d'espera, la de personar-se en casos d'abusos sexuals i també la de la dependència.