El Parlament aprovarà el proper dia 15 de juny una moció presentada per JxSí per instar el Govern a emetre una "queixa formal" davant d'organismes internacionals per denunciar els casos dels càrrecs electes encausats arran del procés independentista.

La moció -pàgines 26-29- proposa remetre els casos a institucions com el Consell d’Europa, al Consell de Drets Humans de l’ONU, al comissari de Justícia de la Unió Europea, al Tribunal Europeu dels Drets Humans i al Tribunal Internacional de Justícia de La Haia.

El text, publicat avui al Butlletí de Oficial del Parlament de Catalunya, condemna la investigació oberta a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i als membres de la Mesa per "haver permès el debat de totes les idees i per haver exercit les seves funcions". Asseguren que l'admissió d'aquesta querella vulnera la separació de poders i denuncien "regressions democràtiques que afecten els drets i les llibertats fonamentals".

En concret, fan referència a l'incompliment de les 11 mesures proposades pel Grup d’Estats Contra la Corrupció (GRECO) destinades a combatre la corrupció entre els parlamentaris, els jutges i els fiscals. Aquestes mesures "no han tingut una resposta satisfactòria i sis ni tan sols s’han posat en marxa", es queixen.

Per acabar, es demana suport "al món internacional" per aconseguir que la demanda d'independència "expressada pel poble català" sigui resposta per part de l’executiu espanyol permetent la celebració del referèndum, "l’única manera possible".

Moció JxSí - cas Forcadell ONU by El Nacional on Scribd