El Parlament Europeu ha afirmat públicament que Vox va mentir quan va assegurar que els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín havien rebut diners de l'Eurocambra en concepte de dietes durant el 2019, any en què no van poder assistir a cap ple a causa del veto espanyol que va acabar anul·lant el TJUE el desembre del 2019.

No contents amb això, la formació ultraespanyolista va arribar a afirmar que gràcies a la seva feina, tant Puigdemont com Comín haurien de retornar aquests diners (que realment mai van cobrar) i els quals pujaven a una quantitat de 54.000 euros.

Aquest dijous, el president a l'exili, Carles Puigdemont, ha fet pública una carta del director general de Finances del Parlament Europeu, Didier Klethi, en què confirma que ni ell ni Comín van rebre cap mena d'import sota el concepte de dieta l'any 2019.

"Aquesta és l'extrema dreta que va actuar com a acusació popular contra els nostres companys al judici de Madrid. Mentiders", ha sentenciat Puigdemont.

Klethi també explica a la carta dirigida als europarlamentaris de Junts que la norma que obliga els eurodiputats a retornar el 50% dels diners cobrats en concepte de dietes si l'absència física a l'Eurocambra ha estat superior al 50% dels plens no es tindrà en compte entre els mesos de març i juliol d'aquest 2020 a causa del coronavirus.

Precisament, aquesta norma del 50% és la que va utilitzar l'eurodiputat ultra Jorge Buxadé per donar per fet que Puigdemont i Comín haurien de tornar aquesta quantitat de diners, amagant que cap d'ells havia cobrat res el 2019 perquè no van ser reconeguts eurodiputats de ple dret fins al 2020.

El que sí que va fer l'Eurocambra en el cas dels eurodiputats independentistes va ser restituir drets inherents a la condició d'eurodiputat entre juliol del 2019 —quan es va constituir el nou Parlament Europeu— i gener del 2020 —quan van entrar com a eurodiputats de ple dret—, entre ells el cobrament de les nòmines. I, quan això es va produir, tant Puigdemont com Comín van tornar tot el que havien cobrat del Parlament de Catalunya corresponent a aquells mesos.