El Parlament Europeu ha subratllat aquest dilluns a la tarda que encara no ha autoritzat l'acte que Vox pretén celebrar a l'Eurocambra el 6 de març sota el títol 'Catalonia, a spanish region' ('Catalunya, una regió espanyola'). El diputat que organitza l'esdeveniment ja ha convidat la resta de col·legues a assistir-hi i els organitzadors han difós un cartell publicitari on hi consta la sala de l'eurocambra on s'ha de celebrar, la PHS 1A002, i l'hora, de tres a cinc de la tarda.

Fonts europees han indicat, però, que fins que els serveis de seguretat no rebin la documentació de l'acte no podran estudiar-la per fer les recomanacions pertinents al president, Antonio Tajani. Per tant, afirmen les mateixes fonts, de moment no hi ha cap autorització.

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont havia reaccionat a Twitter a l'anunci de la convocatòria de l'acte de Vox de manera indignada, tenint present que avui mateix a ell i al president del Govern, Quim Torra, se'ls ha vetat una conferència a l'eurocambra que han hagut de celebrar en un hotel de Brussel·les.

"És escandalós. Tajani censura la nostra conferència però permet un esdeveniment organitzat pel partit d'extrema dreta espanyol Vox. El populisme i el nacionalisme extrem són benvinguts al Parlament Europeu però no el dret a l'autodeterminació, reconegut per les Nacions Unides", ha escrit Puigdemont a Twitter.

El servei de premsa del Parlament Europeu ha respost la piulada de Puigdemont assegurant "per clarificar" que l'esdeveniment organitzat per Vox "no ha estat registrat pels serveis del Parlament ni autoritzat pel seu president".
 

Sobre el fet que els organitzadors tinguin una sala reservada, fonts del Parlament han indicat a l'ACN que encara que un grup determinat l'hagi emparaulat l'autorització final la dona el Parlament. De fet, en el cas de l'acte vetat a Puigdemont i Torra es va produir un escenari similar de reserva prèvia que després no va ser autoritzada. Tot plegat responent a motius de seguretat, escrutini al qual, indiquen les mateixes fonts, se sotmeten tots els actes que s'organitzen a l'eurocambra.

El partit d'ultradreta Vox ha estat convidat per un eurodiputat polonès de Llei i Justícia. S'ha anunciat que hi participaran el secretari general de Vox, Javier Ortega, el portaveu a Catalunya, Jorge Buxadé, i la vicepresidenta de relacions institucionals a les illes balears, Malena Contestí, així com l'historiador Jesús Sanz i l'editora en cap d'Intereconomia, Rosa Cuervas.