Els serveis jurídics del Parlament Europeu estudien encara la decisió de la Sala Segona del Suprem de mantenir a la presó Oriol Junqueras tot i que el TJUE va reconèixer la seva immunitat des del mateix moment en què es van proclamar els resultats electorals. El president de la Cambra, David Sassoli, comunicarà dilluns a l'inici del ple la resposta del Parlament.

"Com sempre, el Parlament es pren temps per a la reflexió mentre els serveis competents ho examinen", ha explicat la portaveu de l'Eurocambra, Delphine Colard, en la roda de premsa on ha estat interrogada sobre si hi ha un problema de prerrogatives quan és l'Estat espanyol qui decideix si un diputat té o no la immunitat tot i la resolució del TJUE.

Al seu costat, el portaveu del Partit Popular Europeu —del qual forma part el PP—, Pedro López de Pablo, ha advertit que l'elecció dels diputats es fa d'acord amb la llei electoral de cada estat i ha enviat un missatge directe a Sassoli: "És decisió del president del Parlament decidir si vol entrar en conflicte judicial amb la justícia d'un estat membre o no".

Per contra, el portaveu del grup dels Verds, Alex Johnson, ha assegurat que estan molts sorpresos per la decisió de la justícia espanyola "que contradiu l'europea". "Junqueras hauria de poder exercir el mandat", ha advertit, a més de mostrar la confiança que "els serveis jurídics i Sassoli prenguin les mesures necessàries".

Precisament, aquesta setmana el líder d'ERC va ser escollit president del partit Aliança Lliure Europea (ALE), i els Verds, amb els quals formen coalició, l'ha escollit vicepresident primer a la Cambra.