El Parlament Europeu ha rebutjat la petició de Vox de debatre sobre l'amnistia, en mig de les negociacions entre el PSOE, Sumar, ERC i Junts per a una investidura. Va ser a finals de la setmana passada quan el partit d'extrema dreta va demanar la celebració d'un debat "urgent" sobre l'estat de dret a Espanya per posar el focus en la possible amnistia als líders independentistes, mitjançant el grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR, en anglès) —que ha traslladat la petició a la reunió de coordinadors on són presents un membre de cada família europea.

Els coordinadors s'han reunit aquest dimarts, han debatut la proposta i no l'han tirat endavant perquè només ha comptat amb el vot favorable de l'ECR i del grup Identitat i Democràcia, segons han informat fonts parlamentàries a Europa Press. Tanmateix, Vox té previst insistir en la celebració del debat sobre l'amnistia.

La insistència de Vox a l'Eurocambra

La celebració d'aquest debat forma part de la llista d'accions desplegades pel partit d'extrema dreta a Brussel·les per mostrar el rebuig a una possible amnistia. El cap de la delegació de Vox a la capital europea, Jorge Buxadé, va advertir la setmana passada la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i al comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, sobre el suposat "perill" que la mesura podria representar per a la democràcia i l'estat de dret a Espanya. De la mateixa manera, els eurodiputats de Vox han enviat un escrit a tots els membres del Parlament Europeu on remarquen totes les seves preocupacions sobre la situació política a l'estat espanyol. Entre altres qüestions, en l'escrit acusen Pedro Sánchez de voler formar govern "a expenses de la legalitat i els principis de l'estat de dret, com la seguretat jurídica i la igualtat davant de la llei" i ressalten les suposades contradiccions del cap del govern espanyol en funcions —que "en novembre del 2022 i setembre del 2021 va negar la possibilitat d'una amnistia per considerar-la inconstitucional".

D'altra banda, els eurodiputats de Vox han tensat aquest dimarts el Parlament Europeu amb atacs a la ministra d'Igualtat en funcions, Irene Montero, que ha intervingut en la Comissió de Drets de les Dones. El president de la comissió, el socialdemòcrata polonès Robert Biedron, ha hagut d'amonestar diferents parlamentaris i ha demanat que se deixin a banda els temes nacionals.