En l'última setmana, són nombrosos els dirigents d'Esquerra Republicana que han donat per "descomptada" la llei d'amnistia. La primera a fer-ho va ser la secretària general del partit, Marta Rovira, en el marc del Consell Nacional de la formació del passat dissabte. El dilluns s'hi va sumar la portaveu Raquel Sans, i aquest dimarts ho ha fet davant de les portes del Congrés el president dels republicans, Oriol Junqueras. Per a ERC, el tercer punt de l'acord amb el PSOE per votar la candidatura de Francina Armengol a la presidència de la cambra baixa espanyola és el que contempla l'amnistia, perquè recull que l'Estat es compromet a posar fi a la repressió "per les vies legals necessàries". El ministre de Cultura i Esports en funcions, Miquel Iceta, ha assegurat "desconèixer" que ja hi hagi una entesa en aquesta matèria i ha reptat Junqueras a fer-lo públic "si és que existeix". Preguntada unes hores més tard per aquestes afirmacions del socialista, la també portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha "recomanat" a Iceta "que parli amb els del seu propi partit o amb el seu cap de files" i que "s'informi bé abans de poder dir coses que no són certes". D'aquesta manera, els republicans refermen que l'amnistia s'ha de donar per assumida.

Vilalta, que també és secretària general adjunta del partit, ha subratllat de nou que s'emmarca en l'acord assolit amb els socialistes per a la Mesa del Congrés, un pacte que ha defensat que "s'està començant a complir". En aquest sentit, la portaveu republicana ha assenyalat que el primer punt, referent a l'ús del català a la cambra baixa espanyola, ja s'ha complert. Sobre els altres dos, que fan referència a la constitució i creació d'una comissió d'investigació del CatalanGate —ha aprofitat per qualificar el cas d'"escàndol majúscul"— i a l'avenç cap a la desjudicialització per "totes les vies legals necessàries", ha exigit que es comencin a complir "tan aviat com sigui possible". De fet, en relació amb la comissió d'investigació, Marta Vilalta ha apuntat que serà una realitat "en breu".

 

L'oficialitat del català a la Unió Europea, en standby: "El govern espanyol pot fer molt més"

L'ajornament del debat per fer oficial la llengua catalana a les institucions europees no és el resultat desitjat, per a Esquerra Republicana. En una línia molt similar a l'expressada pel Govern, Marta Vilalta ha sostingut que el govern espanyol "pot fer molt més" perquè "té les eines, recursos, contactes i vies" per aconseguir l'oficialitat del català. "No els donarem les gràcies per avançat al PSOE, els exigim que espavilin i compleixin amb una qüestió de defensa d'una de les llengües, una de les més rellevants d'Europa", ha afegit la portaveu.

Amb tot, el resultat d'aquest dimarts no semblaria allunyar la negociació per a una eventual investidura de Pedro Sánchez: "Sempre serem exigents amb el PSOE amb allò que no compleixen i en allò que poden fer més. Defensem la via de la negociació, hi seguim compromesos i donem la benvinguda als qui ara la veuen com una oportunitat perquè, si ens coordinem i fem pinya, podrem avançar amb més celeritat", ha declarat Vilalta. De nou, com va fer Sans el dilluns, la republicana ha defensat que no renunciaran a "cap via pacífica i democràtica" per aconseguir la independència, tot i que ara prioritzin la negociació.

Pel que fa a l'ús del català al Congrés, Vilalta ho ha valorat com una "fita històrica" aconseguida "després de molts anys de lluita i denúncia". "S'ha fet possible allò que semblava impossible gràcies a la força de l'independentisme en el seu conjunt, s'acaba amb una anomalia democràtica i un greuge històric", ha indicat.