El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha instat el Tribunal Suprem espanyol a complir el que li demana el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre Oriol Junqueras, la immunitat parlamentària del qual ha reconegut la cort europea en una sentència.

"Prego a les autoritats espanyoles competents que compleixin la sentència. Jo ja he donat mandat als serveis jurídics del Parlament que avaluïn com més aviat millor l'aplicació dels efectes de la sentència sobre la composició del nostre Parlament", ha dit Sassoli en una declaració davant del ple de l'Eurocambra.

Les paraules de Sassoli haurien d'afectar de retruc als també eurodiputats electes Carles Puigdemont i Toni Comín, ja que un cop l'Eurocambra reconeix que Junqueras té adquirida la condició d'eurodiputat i per tant té immunitat, això també ha de valdre pels altres dos eurodiputats electes.

Condició d'eurodiputat es considera adquirida

El president, que havia evitat pronunciar-se sobre el contingut de la sentència davant la premsa abans d'arribar a l'hemicicle, ha subratllat que la sentència de la justícia europea emesa aquest matí apunta que "la condició d'eurodiputat es considera adquirida des del moment de la proclamació com a tal per part de les autoritats nacionals".

A més, ha recalcat que el TJUE ha determinat que la presó provisional "s'havia de revocar per permetre el diputat que acudeixi al Parlament i pugui completar les formalitats necessàries".

"En el cas que l'autoritat nacional competent consideri que aquesta mesura hagi de mantenir-se després que la persona en qüestió hagi assumit la condició de diputat, haurà de sol·licitar com més aviat al Parlament Europeu la revocació de la immunitat", ha dit Sassoli.

El president de l'Eurocambra no ha permès a cap dels grups fer cap declaració addicional sobre la sentència, cosa que tenia previst fer la líder dels Verds/ALE (grup en el qual s'emmarca ERC), Ska Keller. 

En la sentència, el tribunal de Luxemburg avala que Junqueras tenia immunitat abans de la sessió de constitució del Parlament Europeu del dia 2 de juliol i que aquesta "implica l'aixecament de qualsevol mesura de presó provisional imposada abans de ser declarat electe".