Efecte dominó. Un cop ha caigut la fitxa de la immunitat d'Oriol Junqueras, la següent peça duu els noms de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí. L'equip jurídic de l'expresident ho té clar: "s'haurien d'estar acreditant ipso facto com a diputats del Parlament Europeu". Entenen que la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea "obliga immediatament a la llibertat del vicepresident Junqueras, però també l'aixecament de totes les mesures contra Puigdemont i Comín". La més clara, segons ha explicat l'advocat i diputat Josep Costa, la retirada de la tercera euroordre que va activar el jutge instructor Pablo Llarena quan va comunicar-se la condemna del Suprem contra els líders independentistes. 

"No hi ha escletxes ni marge perquè el Suprem posi excuses, ens dóna la raó en tot", ha conclòs Costa, durant una compareixença al Parlament de Catalunya, envoltat de tots els diputats de Junts per Catalunya, que una estona abans han mantingut una eufòrica reunió per vídeo conferència amb Puigdemont. Una conversa on tots els presents han esclatat al crit de "Perpinyà", una pista de cap a on poden anar els següents passos i que el president del grup parlamentari, Albert Batet, ha verbalitzat afirmant que el veredicte del TJUE dóna "full immunity a Puigdemont". És a dir, "plena llibertat de moviments". Ell mateix ha expressat la seva voluntat que la propera reunió de JxCat pugui celebra-se a terres catalanes. 

La justícia belga va decidir el passat dilluns ajornar fins el 3 de febrer la decisió sobre l'extradició de Puigdemont i Comín a Espanya, com li reclama el Suprem, a l'espera que el TJUE es pronunciés avui en el cas de la immunitat de Junqueras. 

En el seu dia, la Junta Electoral Central va impedir a Puigdemont i Comín, que van sortir elegits després de les eleccions europees del 26-M, que poguessin accedir al seu escó. L'àrbitre electoral espanyol argumentava que per ser designats eurodiputats calia que, abans, anessin a Madrid a recollir l'acta i jurar la Constitució. La sentència d'avui tomba aquestes instruccions. 

Els quinze magistrats del TJUE han resolt en el cas Junqueras que "la condició de membre del Parlament Europeu" s'adquireix "des del moment de la proclamació oficial dels resultats" i que la persona "gaudeix, des d'aquell moment, de les immunitats derivades de tal condició". Un apartat que la defensa de JxCat considera demolidor i l'empenta definitiva per aconseguir que Puigdemont i Comín puguin asseure's a l'Eurocambra. Qui també se'n podria veure beneficiada és l'exconsellera Clara Ponsatí, que un cop es consumi el Brèxit i els eurodiputats britànics marxin, li correspondrà un escó en substitució. 

El primer pas que farà l'equip jurídic del president és enviar una còpia de la sentència del TJUE a cadascuna de les instàncies on tenen oberts procediments judicials per resoldre la situació de Junqueras i Comín. Tenen en marxa i pendents de resolució fins a deu recursos, a Luxemburg, a Brussel·les i a Madrid. A més, iniciaran el camí per la corresponent reclamació de danys i perjudicis. Consideren que "cal una reparació a l'alçada del dany causat". 

Mentre era en marxa la compareixença dels representants de JxCat, s'ha conegut que el president del Parlament Europeu, David Sassoli ha demanat a Espanya que compleixi la sentència i donat mandat als serveis jurídics de l'Eurocambra perquè avaluïn com més aviat millor l'aplicació dels seus efectes en relació a la composició del Parlament.