El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, s'enfronta avui a gairebé un centenar d'eurodiputats que tindran fins a 3 hores per sotmetre'l a un examen exhaustiu abans de decidir si l'accepten com a vicepresident de la Comissió i alt representant de la UE per a la Política Exterior.

L'interrogatori es preveu dur, atès el currículum de Borrell i vist el lot de draps bruts que va ser compilat pel diari digital EUobserver, especialitzat en informació sobre la Unió Europea, la setmana passada.

El seu paperot davant d'una entrevista a la televisió alemanya DW News o la seva postura furibunda contra l'independentisme català són alguns dels aspectes que posen sota sospita a Borrell, als quals s'afegeixen com va quedar descavalcat en la cursa per ser el candidat del PSOE a la presidència del Govern el 1999 a causa d'un frau de col·laboradors seus o la multa de 30.000 euros per la venda d'accions de l'empresa Abengoa fent ús d'informació privilegiada.

A les 14.30 hores el candidat es presentarà davant dels 71 membres de la comissió d'Exteriors del Parlament Europeu i a una vintena de membres de les comissions de Drets Humans i de Seguretat i Defensa, que han estat convidats a participar en l'anomenat "hearing".

L'examen començarà amb una al·locució de 15 minuts del candidat en la qual s'espera que defensi la seva candidatura i plantegi a grans trets el seu projecte per a una acció exterior de la UE més decidida i proactiva.

25 preguntes dels diputats

A continuació, en blocs de 5 minuts, haurà de respondre a 25 preguntes dels diputats, que tindran l'oportunitat de repreguntar per ser "més incisius i concrets", explica un dels membres de l'equip de suport a Borrell.

Fins ara, les preguntes eren 45 i sense possibilitat de repreguntar, per la qual cosa molts candidats "s'escapaven amb moltes vaguetats; això ja no val, ara els tenen molt més agafats, cal tenir respostes per a tot", assenyala.

No s'esperen preguntes fàcils

"Tothom serà dur", vaticinen diverses fonts, que recorden que en un Parlament amb un 62 per cent de membres nous "hi ha molta gent volent fer-se un nom i molt partit nou amb ganes de notorietat i de fer sang".

Davant d'un Parlament tan fragmentat es fa "complicat" aconseguir el suport de dos terços dels diputats i més quan ni tan sols està garantit el suport dels eurodiputats espanyols ja que, per tractar-se de dates preelectorals, "els ànims de tots estan encesos".

Prova del ventall ideològic que Borrell haurà de convèncer de la seva idoneïtat és el fet que en la comissió estan des d'Hermann Tertsch, de Vox, fins a Idoia Villanueva, de Podemos, i fins i tot Diana Riba, eurodiputada electa d'ERC i esposa de l'exconseller Raül Romeva, empresonat a Lledoners per la seva participació al procés.