El Parlament Europeu ha aprovat una resolució per il·legalitzar les fundacions que exalten o glorifiquen el feixisme a Europa per 355 vots a favor, 90 en contra i 39 abstencions. Tot i que el text no esmenta de manera explícita la Fundació Nacional Francisco Franco, si que n'augmenta la pressió perquè el govern de Pedro Sánchez es plantegi la prohibició d'aquesta organització. El text sí que fa referència al cas Blanquerna i al Valle de los Caídos.

L'origen d'aquesta iniciativa l'Eurocambra rau en l'agressió que va tenir el mes passat una eurodiputada italiana Eleonora Forenza (GUE) d'esquerres per part d'un grup feixista.

En roda de premsa conjunta a Estrasburg aquest dimecres amb les altres ponents de l’informe, Forenza ha afirmat que el fet que la resolució contingui la prohibició de fundacions feixistes és un “element fonamental”. “És un reclam molt clar perquè demana als estats garantir que siguin efectivament prohibides”, ha assenyalat.

“Traduït a paraules de l’estat espanyol, seria equivalent a la prohibició de la Fundació Francisco Franco, per exemple”, ha dit l’eurodiputada Ana Miranda durant la seva intervenció recordant que no existeix una 'Fundació Hitler' o una 'Fundació Mussolini'. “És una excepció a Europa”, ha denunciat.

L'eurodiputat d'ERC Jordi Solé ha celebrat l'aprovació amb una piulada a Twitter: