Davant la “campanya de criminalització” que pateixen els Comitès de Defensa de la República (CDR), el Parlament s’ha posat al costat dels manifestants. El ple de la cambra ha aprovat aquest dijous una proposta de resolució conjunta dels partits independentistes, amb el suport dels comuns, que denuncien la campanya orquestrada “per part de l’aparell de l’Estat espanyol”.

La proposta de JxCat, ERC i la CUP ha estat aprovada amb 78 vots a favor i 57 en contra. El text, que va entrar al registre del Parlament el passat 11 d’abril, condemna "la criminalització de la protesta social, la repressió i la violència institucional" i defensa "la llibertat d'expressió, ideològica i manifestació”.

Per altra banda, la proposta de resolució considera “absolutament legítimes” les mobilitzacions i la “desobediència civil pacífica, resistent i no violenta”. El text conjunt també carrega contra “les operacions de l’Estat que utilitzen els diferents cossos policials i instàncies judicials” contra els CDR, “vulnerant una i altra vegada els drets civils i polítics”.

Possiblement aquest ha estat el debat més polaritzat del ple d'aquest dijous. Des de l'independentisme s'ha acusat l'Estat d'actuar contra els CDR "al més pur estil franquisme". Des de l'unionisme s'ha arribat a dir que les seves protestes "coaccionen la meitat de la població".

ruben wagensberg erc parlament - roberto lazaro

"Al més pur estil franquista"

Un els diputats que ha intervingut en el debat ha estat el republicà Ruben Wagensberg, precisament assenyalat pels poders de l'Estat com una de les cares visibles dels CDR. “El problema no pot estar mai sobre els qui exerceixen el dret a la protesta. En democràcia mai s’ha de posar en dubte, perquè tindríem la democràcia en dubte”, ha sostingut l’activista. “Intenten criminalitzar-los, per a deshumanitzar-los i reprimir-los. No hi ha cap instint més efectiu que la por”, ha denunciat. Ha criticat la creació d’un relat de violència per justificar l’ofensiva judicial.

En representació de JxCat, la diputada Mónica Sales ha denunciat que la “criminalització” dels CDR “forma part de l’onada repressiva” de l’Estat espanyol. “Malauradament sabem què és el terrorisme, i no permetrem que es banalitzi així”, ha afirmat Sales, que ha defensat la transversalitat del moviment: “Els CDR són estudiants, pageses, bomberes, aturades, botigueres, cambreres, recepcionistes, professores, cuidadores, cuineres, perruqueres…”. Ho ha contraposat a l'assenyalament dels professors de Sant Andreu de la Barca.

La diputada cupaire Maria Sirvent ha defensat que les mobilitzacions dels CDR han estat “massives, constants i exemplars” enfront “unes forces policials totalment desbocades” i un Estat espanyol “superat i desbordat”. En aquesta línia, ha dit que “l’Estat espanyol ha engegat un procés de criminalització del moviment independentista, amb la creació i socialització d’un relat per justificar la repressió sense límits al més pur estil franquista”.

Els comuns també han condemnat la criminalització de la protesta pacífica. “El debat no és sobre què fan o pensen els CDR, sinó sobre el que es pot fer en democràcia”, ha assenyalat el diputat Joan Josep Nuet, que també ha fet referència a moviment com els pensionistes, la PAH o FEMEN. “Molts CDR a la història van lluitar per drets dels que avui gaudim”, ha afegit.

albiol cdr parlament - roberto lazaro

"Això és pacifisme?"

Al davant hi han trobat els partits unionistes. La diputada de Ciutadans Sonia Sierra s’ha erigit en la defensora de les famílies de guàrdies civils de Sant Andreu de la Barca. Ha assegurat que hi ha una deriva violenta del procés i una fractura social, barrejant-hi la presència de llaços grocs a la via pública. “Sabem què és que vinguin a trencar-nos les carpes o sortir escortats d’aquest parlament”, ha denunciat Sierra, que ha dit que sempre condemnen la violència, “vingui d’on vingui”.

El diputat socialista Ferran Pedret ha dit que la iniciativa és “un exercici de propaganda molt ben fet, però poca cosa més”. Ha acusat els independentistes de fer un “error d’anàlisi de la realitat social i política” i de caure en “excessos retòrics”. Ha afirmat que, per part de tots dos blocs, hi ha hagut “assenyalaments, amenaces i actes de violència després de manifestacions”.

Finalment, el portaveu del subgrup del PP, Xavier Garcia Albiol, ha tornat a encendre el debat. Ha dit que la resolució “mostra la cara més intransigent i degradada de l’independentisme”. Ha arribat a dir que els CDR “es dediquen a coaccionar l’altra meitat de la població”. Ensenyant una fotografia d’un tall de carretera, ha preguntat a l’hemicicle si “això és pacifisme”.