El Parlament de Catalunya defensarà davant del Tribunal Constitucional la llei d'emergència habitacional. La Mesa de la cambra catalana ha pres coneixement en la seva reunió d'aquest dimarts del recurs d'inconstitucionalitat promogut pel president espanyol Pedro Sánchez, i ha decidit personar-se per a poder presentar al·legacions des dels serveis jurídics. Així ho han confirmat fonts parlamentàries, que sostenen que "el Parlament ha de defensar les seves lleis". La norma, malgrat estar recorreguda per l'Estat, no està suspesa perquè La Moncloa no ho va sol·licitar.

Concretament, el govern espanyol va impugnar la disposició addicional de la llei 1/2022 d’ampliació de mesures urgents per a afrontar l’emergència habitacional, aprovada el febrer de l’any passat. Aquesta disposició addicional estableix l'obligació per part dels grans tenidors d'oferir lloguers socials abans d'interposar una demanda judicial per deutes hipotecaris o altres demandes de desnonament. Després d'un informe del Consell d'Estat, l'advocat de l'Estat va impugnar-la al·legant que el precepte és inconstitucional en la seva vessant processal (que afecta la legislació de l'Estat) i per vulneració dels articles 33 i 149 de la Constitució espanyola (propietat privada i repartiment de competències). 

En la seva interlocutòria, el Tribunal Constitucional admet a tràmit el recurs promogut per Pedro Sánchez i trasllada la demanda i la documentació als presidents del Congrés dels Diputats, el Senat, el Parlament i el Govern de la Generalitat perquè, en el termini de quinze dies, puguin personar-se en el procés i formular les al·legacions que considerin oportunes. El TC ja va anul·lar un decret llei del 2019 per limitar els desnonaments i, justament, la llei actual es va impulsar per recuperar el contingut que havia estat anul·lat.

La norma va ser impulsada de forma conjunta per Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, la CUP i els comuns i va ser aprovada per 110 vots a favor, els d'aquests quatre grups parlamentaris i el del PSC. Només hi van votar en contra els onze diputats de l'extrema dreta de Vox.

Llei contra les ocupacions

L'àmbit de l'habitatge està ben present aquesta setmana al Parlament de Catalunya. Demà mateix es debatrà i previsiblement aprovarà la llei de mesures per a fer front a les "ocupacions il·legals". Tirarà endavant amb els vots de Junts (impulsor de la iniciativa), Ciutadans (que va retirar la seva pròpia proposta per esmenar aquesta) i del PSC. Una norma que serà aprovada en contra de la voluntat del Govern, en minoria parlamentària, que un cop el trencament amb Junts per Catalunya va paralitzar el projecte de llei en què treballava l'exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró. Avui mateix, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han comparegut acompanyats pels comuns per a protestar contra aquesta iniciativa.