El Parlament no mou fitxa i manté el debat de política general fixat pel 25 i 26 de setembre, tot i la coincidència amb el judici al president de la Generalitat, Quim Torra, fixat pel TSJC. Així ho ha decidit la majoria independentista que conforma la Junta de Portaveus de la cambra catalana, a petició de Torra, tot i que el PSC havia demanat de canviar-ho i Cs i PP també s'hi han sumat. L'oposició acusa el president del Govern d'"utilitzar-los" i de voler continuar amb l'estratègia de la "confrontació". 

Segons ha explicat fonts de JxCat al acabar la reunió, el cap de l'executiu "no té cap interès en canviar la data" i considera que si algú hauria de modificar el dia, és "qui ha convocat segon", que en aquest cas seria el TSJC. "Seria lògic que el tribunal canviés la data del judici", afegeixen des d'aquesta banda de l'arc parlamentari, que no creuen que el tribunal hagui escollit les mateixes dates "sense voler". Tot i això, cal tenir en compte que la data del ple està marcada al calendari des del juliol, però que el ple no està convocat oficialment, ja que sempre es fa la setmana abans. Un fet al qual s'agafa l'oposició per demanar un canvi. 

El PSC acusa Torra d'"utilitzar-los"

En aquest sentit, l'oposició no entén per què no es pot canviar la data quan s'ha fet moltes altres vegades per motius menys "importants" i quan encara no està convocat oficialment. Fonts del PSC, que són els que han fet la petició formar de canviar la data durant la reunió d'aquest matí, asseguren que no volen que "el Parlament sigui utilitzat per confrontar institucions". "Aquí hi ha o seguir confrontant o passar pàgina, i el president vol seguir confrontant", han apuntat les mateixes fonts. 

De manera similar ho veuen des de Cs i el PP que defensen que si el president desobeeix i no es presenta al TSJC no volen que sigui "per culpa" seva. El diputat Nacho Martín Blanco, en declaracions als mitjans després de la reunió, ha afegit que Torra "no és un déu que està per sobre de les lleis" i que, per tant, ha de fer front a aquesta responsabilitat "com qualsevol altre ciutadà", anant a declarar.

Els comuns, per la seva banda, consideren que el TSJC hauria d'haver respectat la convocatòria del ple i haver proposat una altra data, però no entenen per què Torra no ha demanat un ajornament i consideren que és ell qui té "la pilota sobre la teulada" per fer que es "respecti" la sobirania del Parlament. ​

El TSJC, contrari a canviar la data

La decisió de la cambra catalana ha coincidit en el temps amb el pronunciament del TSJC de no canviar la data del judici. Torra va presentar la setmana passada un escrit per demanar la nul·litat del judici, en el que criticava i retreia al tribunal l'elecció de la data. Així, el president no va demanar formalment un canvi de data, però sí que ha advertit que en cas que acabin encavalcant-se, es planteja no presentar-se al judici per assistir al debat de política general. 

El tribunal assegura que l'agenda del president està lliure aquells dies i defensa que en el recurs de forma que va presentar l'equip d'advocats del president no s'hi adjunta cap documentació que justifiqui un canvi de dates. Per tant, manté el judici pel 26 i 27 de setembre. Torra està acusat de desobediència per no haver despenjat la pancarta per la llibertat dels presos i exiliats durant la darrera campanya electoral.