El Parlament s'ha conjurat per tal que el sector de la cultura disposi del 2% del pressupost d'aquí a quatre anys. Així s'han compromès tots els grups parlamentaris a l'hora d'aprovar una proposta de resolució aquest dilluns a la Comissió de Cultura que "constata la necessitat que en el termini de quatre exercicis econòmics caldrà que el pressupost de cultura assoleixi el 2% del pressupost que aprovi aquesta cambra".

La iniciativa assenyala que en cada exercici econòmic a partir del 2022 s'hauria d'augmentar anualment el pressupost destinat a aquest sector en un 0,33% sobre el total dels comptes aprovats. Amb l'aprovació d'aquesta proposta es dona per entès que el pressupost del 2021 haurà d'arribar a anivellar-se a l'1% del pressupost d'aquest any.

comisión cultura parlament - acn

La Comissió de Cultura ha aprovat que el sector assoleixi el 2% del pressupost en quatre anys / Foto: ACN

El text aprovat defensa l'increment de recursos reivindicant la cultura com "un bé essencial per al desenvolupament humà personal i col·lectiu" i reconeixent "la necessitat de declarar els drets culturals de la ciutadania, d'acord amb els tractats internacionals, amb l'objectiu de garantir l'accessibilitat universal de la ciutadania a la cultura". 

Així doncs, la cambra catalana també fa seva la voluntat que una vegada assolit el percentatge esmentat del 2%, en els següents exercicis econòmics, en termes de despeses per habitant, s'inverteixi un import mínim de 110 euros per habitant en aquest sector.

La reacció del sector

El conjunt d'associacions de professionals i d'empreses culturals Actua Cultura ha reaccionat a la resolució aprovada al Parlament reivindicant que s'ha d'arribar al 3% en "un màxim" de tres anys i que el primer any és necessari arribar al 50% del total de l'increment. 

 

Imatge principal: una sessió de l'obra 'Escape Room' durant la pandèmia de la Covid-19 / ACN