El Parlament de Catalunya fa bandera, novament, de la immersió lingüística. A través d'una moció de la CUP, la cambra catalana ha aprovat instar el Govern a "implantar la metodologia de la immersió lingüística i la vehicularitat del català en tots els centres educatius", sense exclusions. La proposta ha tirat endavant amb els vots d'ERC, Junts, el grup impulsor (la CUP) i els comuns. D'aquesta manera, els quatre grups s'uneixen en la defensa d'aquest model davant les ofensives judicials per a la implementació del 25% del castellà. En paral·lel, la cambra ha demanat "excloure del sistema educatiu català i de tots els centres escolars els models lingüístics basats o inspirats en la conjunció, la doble vehicularitat del català i del castellà, el bilingüisme, els percentatges aplicats a les proporcions en l'ús escolar de les llengües i la divisió d'escoles i alumnes per línia lingüística". Per fer-ho, situen el Departament d'Educació com a màxim responsable "polític i jurídic" en la "instrucció i aplicació" d'aquests objectius.

A més, s'insta l'executiu a "incrementar la seva actuació per a què el català esdevingui llengua comuna i compartida per tota la comunitat educativa" i "llengua vehicular en tots els espais i en totes les activitats de l'àmbit escolar i extraescolar" amb l'objectiu d'"establir i garantir generacionalment l'ús social del català". De fet, aquest punt ha comptat amb el suport dels 33 diputats del PSC. El text també recull la petició d'habilitar "tots els recursos educatius necessaris" per tal que els alumnes assoleixin la "plena competència lingüística oral i escrita" en català, castellà, occità-aranès a l'Aran i una tercera llengua. Més enllà d'aquests punts, també s'ha aprovat que s'aportin els recursos "necessaris per assolir aquests reptes" i promoure "plans educatius d'entorn que cohesionin les comunitats educatives pel que fa al bé comú del català com a llengua compartida i de l'ensenyament". L'altre punt de la moció exigeix al Govern convocar urgentment el Pacte Nacional en defensa de l'escola catalana.

Els punts rebutjats

El diputat de la CUP, Carles Riera, ha defensat les mesures que inclouen aquesta moció perquè la situació de la llengua catalana obliga a la "necessitat de polítiques de discriminació positiva en favor del català": "La immersió és l'únic model que ens pot permetre assolir-la". En canvi, els punts que no han comptat amb el suport de la majoria de la cambra i que no han estat aprovats fan referència a "garantir l'aplicació de la immersió lingüística i la vehicularitat del català en tot el sistema educatiu" o "invertir i augmentar recursos en la formació del professorat". La moció també recollia el combat de la segregació escolar "per raó de llengua" amb l'impuls d'un "projecte lingüístic compartit per tots els centres escolars basat en la immersió lingüística i la vehicularitat del català, amb atenció diferencial en l'aprenentatge d'idiomes en funció del context sociolingüístic de cada centre".