La Mesa del Parlament manté amb condicions la moció de la CUP que vol ratificar la declaració del 9N, suspesa pel Tribunal Constitucional. Tot plegat, després que el màxim òrgan de la cambra hagi desestimat les peticions de reconsideració que C's, PSC i PP havien presentat en contra de l'admissió a tràmit del text. 

Per tant, la moció segueix en l'ordre del dia del Ple i es debatrà dijous condicionada a un canvi en el redactat definitiu per adaptar-se a la sentència del TC, atès que l'alt tribunal té ara mateix capacitat per executar la sentència i podria accelerar els tempos judicials.

Adaptar el llenguatge. Aquesta és la condició que ja va posar fa una setmana la Mesa i que ha reiterat en la reunió d'avui, segons expliquen fonts parlamentàries. Si la CUP decideix mantenir íntegrament el redactat del document, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, podria plantejar la retirada d'aquest punt de l'ordre del dia. Una decisió que pot prendre fins l'última minut abans que s'iniciï el debat de la moció. En aquest cas, Forcadell necessitaria el suport de la majoria del ple en una votació.

Esmenes

En principi, JxSí té intenció de presentar esmenes al text per evitar parlar directament de desobediència. El termini per fer-ho expira aquesta tarda a les 6. L'objectiu és adaptar el llenguatge per aconseguir que els 72 diputats, de CDC i ERC, se sentin "còmodes". Per aquest motiu, JxSí i la CUP treballen per arribar a un acord.

Ahir, en la reunió habitual dels dilluns, junters i cupaires van intentar consensuar un text, que es va anar corregint i retocant. Els cupaires estan disposats a modificar el text, com "es fa amb la resta de mocions", ha justificat la diputada Anna Gabriel. Ara bé, la condició és no rebaixar el to de les reivindicacions ni fer canvis per adaptar-se als criteris del Tribunal Constitucional.

De fet, el punt tres de la moció, que es refereix a l'actuació dels Mossos i a la necessitat que no exerceixin com a policia judicial obeint els requeriments de l'Audiència, continua sent un dels més complexos. En aquest cas, la CUP no està disposada a renunciar-hi i podria demanar-ne una votació separada. "S'ha de recolzar els electes que estan fent front a l'embat judicial de l'Estat", ha recordat la diputada, Anna Gabriel. 

Conxorxa de l'oposició

Joan Coscubiela (CSQP) ha lamentat que "les desavinènces entre Junts pel Sí i la CUP estiguin degradant una institució com el Parlament". Ciutadans ha advertit que, malgrat intentin exprémer el reglament, "per primera vegada, els membres de la mesa hauran d'assumir 'responsabilitats personals'" per no fer front a les seves obligacions. És a dir, per no evitar que la moció tiri endavant, malgrat el pronunciament del TC. 

CSQP ha confirmat que assistirà al plenari on es debatrà la moció però que no hi votarà a favor. Ciutadans, però, ha anunciat contactes amb la resta de grups contraris a la moció per pactar una posició comuna.