El Parlament ha condemnat aquest dijous la "brutal violència policial marroquí i espanyola" en l'actuació policial de divendres de la setmana passada a la frontera entre el Marroc i l'estat espanyol, a Melilla, quan diversos migrants van provar a saltar la frontera, uns fets que van acabar amb 37 morts. Ha estat a través d'una declaració de la Junta de Portaveus signada per ERC, Junts, la CUP i els comuns, mentre que el PSC i els partits de la dreta han rebutjat sumar-se a la declaració. Ja el dimecres el ple va començar amb un minut de silenci i amb una declaració de la presidenta, Laura Borràs, condemnant la crueltat dels fets.

En la declaració, que ha llegit el secretari tercer de la Mesa, el cupaire Carles Riera, la cambra catalana també expressa el seu rebuig a la valoració que va fer el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre l'actuació, que va dir que havia estat "exemplar". L'escrit també considera necessària una investigació i demana avançar en la identificació dels cadàvers i en la localització dels familiars, garantint una "sepultura digna" a través dels serveis consulars espanyols al Marroc. Així mateix, assegura que la situació és conseqüència del canvi de postura de Sánchez davant el Sàhara, i recalca que "la política migratòria de la UE és una altra expressió de la dinàmica de racisme institucional que, donat el substrat antinegre i colonial d'Europa, vulnera els drets més bàsics i fonamentals i anteposa criteris econòmics a la integritat de les persones".

També demana garantir la seguretat i protecció dels drets humans de les persones que van aconseguir creuar la tanca de Melilla i de les que no ho van fer i segueixen al Marroc, així com assegurar l'adient atenció sanitària dels hospitalitzats i que les persones que expressen la seva voluntat de demanar protecció internacional puguin accedir a les gestions. El text també analitza que els fets ocorreguts venen donats per les polítiques migratòries, i és per això que demana derogar la llei d'Estrangeria i que el govern espanyol estableixi "mecanismes de rendició de comptes per atribuir responsabilitats de les violacions, morts i desaparicions" ocorregudes en les vies d'accés.

El PSC tanca files amb Sánchez, que no rectifica

El president espanyol, malgrat les crítiques, no ha retirat les seves paraules sobre l'actuació policial, de la qual se'n va espolsar les culpes, va assenyalar com a culpables "les màfies" que trafiquen amb éssers humans i va justificar l'actuació atribuint un caràcter violent als migrants, malgrat que només portaven pals i pedres. Ara el PSC, tancant files amb el seu president, s'ha quedat al costat de Vox, Cs i PP en no sumar-se a la declaració de la Junta de Portaveus. En canvi, els seus socis de govern, els comuns, sí han estat molt crítics amb la resposta de Sánchez, que no comprenen que encara no hagi rectificat: "És una indecència i una catàstrofe de drets humans. Les seves paraules són una expressió de racisme institucional i, si no rectifica, aquell bien resuelto el perseguirà durant el seu futur polític", va dir dilluns el portaveu dels comuns Joan Mena