Embolic amb les conclusions del Procés Constituent. La mesa del Parlament i la posterior junta de portaveus havia de tramitar-les aquest matí per incloure-les en l'ordre del dia del ple de la setmana que ve, però "discrepàncies" bàsicament en el seu redactat ha impedit que de moment la seva votació definitiva tingui lloc en la darrera sessió plenària. 

Per una banda, CSQP denuncia que s'han "retallat" les seves dues úniques conclusions aprovades ahir. De fet, el diputat Albano Dante Fachin, com a secretari de la mesa de la comissió d'estudi del Procés Constituent, no ha signat l'informe que avui tenia sobre la taula la presidenta de la cambra, Carme Forcadell.

Per tant, CSQP denuncia que l'informe presentat no té res a veure amb el que ahir es va votar en comissió. Per tot plegat, el seu portaveu Joan Coscubiela creu que les conclusions s'haurien de tornar a votar perquè "no tenen res a veure amb el que plasma l’acta". És més, opina que aquestes conclusions seran "d’un sol ús" per justificar "el vot d’alguns a la qüestió de confiança". 

Per tot plegat, Forcadell ha decidit que s'havia de convocar de nou la mesa de la comissió per aclarir què s'ha votat i quin és el contingut final d'aquestes conclusions, i una vegada això quedi clar, es podrà desencallar l'aprovació final d'aquestes conclusions en el ple.

Finalment, després de reunir-se, la mesa de la comissió d'estudi del Procés Constituent ha decidit convocar de nou la comissió aquesta tarda per ratificar o no l'acta que inclou les conclusions. Ara bé, a part del conflicte amb CSQP,  també caldrà veure com queda finalment el redactat pel que fa a la "unilateralitat" després de les correccions lingüístiques perquè durant tot el matí han circulat diferents versions. Si ahir el dubte era una 'i' o una coma, avui això encara no està clar. I el matís és si les lleis de la desconnexió són el "mecanisme unilateral" o no ho són. 

Després de la comissió d'aquesta tarda, s'hauria convocar una altra mesa del Parlament per tramitar de nou l'informe i després, una altra junta de portaveus per incloure'l en l'orde del dia. 

Mecanisme unilateral

L'altre escull és la "unilateralitat" que s'exposen en aquestes conclusions per culminar la desconnexió amb l'Estat espanyol. Això ha provocat que tots els partits de l'oposició hagin demanat un informe jurídic a la presidenta, però JxSí i la CUP ho han impedit. L'oposició al·lega que amb les conclusions s'està desenvolupant la declaració del 9-N, suspesa pel Tribunal Constitucional.

A més, recorden que també hi ha un informe dels lletrats del 15 de desembre, on s'assegura que qualsevol passa del Parlament en aquest sentit, suposa desobeir la sentència del Constitucional. De fet, el portaveu del PP, Enric Millo, considera que les conclusions són "un intent de sublevació, un cop a la legalitat i un engany massiu".