El Parlament ha aprovat cridar a comparèixer a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) a la vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas, per informar sobre l'anomenada Operació Catalunya, en relació a la guerra bruta de l'Estat contra el procés. També ha aprovat la compareixença del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, l'excomissari José Manuel Villarejo i el comissari Marcelino Martín Blas.

Les compareixences s'han aprovat amb 13 vots a favor de JxSí -que ha impulsat la iniciativa-, la CUP i PSC; dos vots del PP en contra i 4 abstencions de Ciutadans i CSQP. Santamaría serà citada per donar explicacions “sobre les informacions aparegudes amb relació a plans il·lícits i accions al marge de la llei per part del Govern de l’Estat” així com sobre "les informacions i gravacions aparegudes a la premsa de l’anomenada Operació Catalunya".

Un cop aprovada la sol·licitud, la Comissió haurà de fixar el calendari de les compareixences i ho comunicarà als membres de l'executiu espanyol a través de la delegació del govern espanyol.

En el debat previ, els grups de l’oposició han retret a JxSí que hagi impulsat aquestes compareixences quan el ple de la setmana vinent aprovarà la creació d’una comissió d’investigació específica en relació a aquest tema.

El debat més tens, però, s'ha produït entre el PP i JxSí, quan la diputada popular Esperança Garcia ha titllat la votació d'aquest matí d’”operació de distracció” per “tapar les vergonyes” en el judici del Palau de la Música, que avui comença a la ciutat de la Justícia, i on "Montull pot acabar cantant i explicant com CiU s'ha finançat irregularment els últims 40 anys".

La intervenció de la diputada popular ha provocat una dura rèplica des de JxSí de David Bonvehí, que l’ha acusat de “tenir bastanta cara” i de ser el PP qui llança “cortines de fum” per tapar les seves “vergonyes”. “El realment greu és que vivim en un Estat en què es persegueix la gent per les seves idees i es persegueix de manera cutre”, ha retret. Les paraules del diputat han provocat que el president de la comissió li cridés l’atenció.

També la diputada Anna Gabriel ha mantingut un cara a cara amb la representant popular -tot i confessar que no li entusiasmava la idea d’aquest diàleg- després que aquesta ha acusat els cupaires d’impedir que s’investigui el Govern pel cas Vidal. En aquest punt, Gabriel ha recordat que la CUP es va personar com a acusació particular en el cas Millet, cosa que el PP no ha fet.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha explicat el vot a favor del seu grup assegurant que donen suport que s'investigui l'Operació Catalunya tot i considerar que és la comissió d’investigació que s'aprovarà en el ple de la setmana vinent el lloc adequat per fer aquestes compareixences.

El diputat de Cs Carlos Carrizosa ha argumentat l’abstenció del grup taronja apuntant que és el Congrés qui ha d’investigar el cas i ha recordat que s’ha aprovat una comissió a la cambra baixa amb aquest objectiu, mentre que CSQP ha retret que aquestes compareixences s’han de fer a la comissió d’investigació.