La Mesa del Parlament ha fet aquest dilluns un primer pas per a la creació de la comissió d'investigació a la monarquia. La majoria independentista que forma aquest organisme parlamentari ha tombat la petició del PSC que demanava un informe jurídic sobre la seva creació i ha tramitat la comissió, que ara haurà de ser votada al ple del Parlament per constituir-se. 

Segons fonts de la Mesa, els lletrats han assegurat durant la reunió que no veien motiu perquè la comissió no es pogués crear.

Aquesta comissió va ser impulsada per JxCat, però es va registrar divendres passat conjuntament amb ERC, Comuns i la CUP. Per tant, ja hi ha una majoria parlamentària suficient per ser aprovada i posada en funcionament un cop sigui votada al ple. La junta de portaveu que es reunirà aquest dimarts serà l'encarregada de posar data a aquesta votació.

Segons el text registrat, la comissió d'investigació tindrà tres continguts bàsics: el paper de la monarquia en la fugida d'empreses fora de Catalunya durant els dies posteriors a l'1-O, les estructures de corrupció vinculades a la família reial espanyola i a persones que hi estan relacionades, i els presumptes comptes irregulars de l'anterior cap de l'Estat a Suïssa i altres paradisos fiscals.

La tramitació s'ha acordat en el marc de la reunió ordinària de la Mesa d'aquesta setmana, que s'ha celebrat aquest dilluns en lloc de dimarts per qüestions d'agenda. En ella, també s'han tractat altres temes com els comptes de la cambra per al 2019, que també han estat validats per la Mesa i que ara hauran de passar pel ple. Els nous comptes contemplen un important augment de pressupost, ja que passen a comptar amb més de 61 milions d'euros.