La Mesa del Parlament ultima l’elaboració d’un codi de conducta pels diputats. El màxim òrgan de la cambra parteix ja d’un esborrany de l’anterior legislatura, però l’objectiu és inspirar-se en el codi de conducta aprovat el 2011 pel Parlament Europeu.

Per això, els membres de la Mesa han acordat reunir-se dilluns que ve a la tarda per treballar durant un parell d’hores en aquest esborrany, atès que els seus membres han canviat. La idea és que aquest document articulat especifiqui les limitacions dels parlamentaris per evitar, per exemple, pràctiques corruptes com ara rebre regals.

Durant la reunió de treball de la setmana que ve s’acabarà de polir aquest esborrany, incloent aquelles modificacions que es considerin oportunes. Llavors, en un parell de setmanes aquest codi de conducta es tramitaria als grups, per tal de fer-lo arribar a la comissió del reglament del Parlament. D’aquesta manera es farà el desplegament de la Llei de Transparència, que es va aprovar al desembre de 2014 i que ha d’establir en part els principis i les obligacions de bon govern d’acord amb els quals han d’actuar els alts càrrecs. També es tindrà en compte l'article 15 del Reglament del Parlament. 

En aquest sentit, aquests són els principis d’actuació que contempla el capítol I (codi de conducta dels alts càrrecs) del Títol V del bon govern que contempla la Llei:

Article 55

Principis d’actuació

1. Els alts càrrecs han d’actuar d’acord amb els principis ètics i les regles de conducta següents:

a) El respecte de la Constitució, l’Estatut d’autonomia i el principi de legalitat.

b) El respecte i la protecció dels drets fonamentals i les llibertats públiques i dels drets estatutaris.

c) La transparència de les activitats oficials, dels actes i decisions relacionats amb la gestió dels assumptes públics que tenen encomanats i de llur agenda oficial, als efectes de publicitat del Registre de grups d’interès, establert pel títol IV.

d) La imparcialitat en la presa de decisions, amb garantia de les condicions necessàries per a una actuació independent i no condicionada per conflictes d’interessos.

e) La igualtat de tracte de totes les persones, evitant qualsevol mena de discriminació i arbitrarietat en la presa de decisions.

f) L’ajustament de la gestió i l’aplicació dels recursos públics a la legalitat pressupostària i a les finalitats per a les quals s’han concebut.

g) El retiment de comptes i la responsabilitat per les actuacions pròpies i dels òrgans que dirigeixen.

h) L’exercici del càrrec amb dedicació absoluta, d’acord amb el que estableix la legislació sobre incompatibilitats.

i) L’exercici del càrrec en benefici exclusiu dels interessos públics, sense dur a terme cap activitat que pugui entrar-hi en conflicte.

j) La utilització de la informació a què tenen accés per raó del càrrec en benefici de l’interès públic, sense obtenir cap avantatge propi ni aliè.

k) El compromís general i directe per la qualitat dels serveis sota llur responsabilitat i el compliment dels drets dels usuaris.

l) La bona fe.

m) L’exclusió de qualsevol obsequi de valor, favor o servei que se’ls pugui oferir per raó del càrrec o que pugui comprometre l’execució de llurs funcions.

n) El deure d’abstenir-se d’intervenir en els assumptes de llur competència quan concorri algun dels supòsits d’abstenció que estableix la Llei.

o) Mantenir la deguda reserva respecte dels fets o informacions coneguts per raó de l’exercici de llurs competències.