El ple del Parlament ha aprovat per unanimitat un nou codi de conducta dels diputats. El codi fixa que els diputats puguin rebre regals i obsequis per valor màxim de 150 euros, hauran de fer públiques les seves agendes i els obliga a presentar una declaració d'interessos econòmics.

Un dels aspectes més polèmics del codi fa referència a la introducció d'una esmena que insta el diputat a retre comptes dels seus béns i activitats però també dels seus familiars fins a segon grau de parentiu o consanguinitat. Si algun diputat comet una infracció, pot rebre una amonestació pública i, en casos més greus, una multa que anirà dels 600 als 12.000 euros.

Tots els grups han reconegut que amb aquest codi no es posa fi a les males pràctiques ni a la corrupció i per això cal que els òrgans del Parlament "no abaixin la guàrdia" per detectar-les. El vicepresident primer de la Mesa, Lluís Corominas, ha admès que "d'avui per demà la gent no serà menys corrupta, però aquest text li posa més difícil". A més, segons Corominas, el codi de conducta generarà més confiança dels ciutadans envers els poders públics. 

El text, elaborat per la Mesa i esmenat pels grups parlamentaris, ja va ser aprovat en comissió el passat 25 de juliol. Els parlamentaris hauran d'actuar sempre tenint en compte l'interès públic, amb honestedat, transparència, integritat i actitud exemplar. Defineix com un "deure dels parlamentaris" assistir a les reunions, sessions, debats i votacions del ple, així com a les comissions. 

Tots els diputats hauran de presentar a la Comissió de l'Estatut dels Diputats una declaració d'interessos econòmics i l'hauran de mantenir actualitzada. A més, hauran de retre comptes dels seus béns i patrimoni i també dels seus familiars de fins a segon grau de consanguinitat, però no fins el quart grau com demanava la CUP.