El Parlament ha donat avui llum verda a la tramitació de la iniciativa legislativa popular (ILP) que proposa regular les associacions de cànnabis gràcies al posicionament favorable de JxSí, C's, PSC, CSQP i la CUP, que han rebutjat l'esmena a la totalitat del PP.

L'exalcalde de Rasquera Bernat Pellisa ha estat l'encarregat de defensar aquesta iniciativa, amb gairebé 55.000 signatures al darrere, que "no busca banalitzar el consum del cànnabis", sinó que vol avançar en el reconeixement dels drets fonamentals dels consumidors. L'objectiu de la iniciativa és establir el model d'activitat de les associacions de consumidors de cànnabis, així com l'organització i el funcionament tant d'aquestes associacions com dels seus clubs i les normes generals perquè puguin constituir-se. 

Així mateix també estableix normes per al cultiu, un registre i control de distribució, i mesures de control higiènic i sanitari, i també dedica un títol a programes de prevenció de riscos i reducció de danys.

De fet, els grups partidaris de la ILP han remarcat la necessitat de regular aquesta qüestió atès "l'actual buit legal" que ha facilitat el mercat negre d'aquesta substància. Precisament, la diputada de C's, Noemí de la Calle, ha defensat que la seva regulació suposaria "garanties" perquè els consumidors accedeixin a "una substància controlada, analitzada i salubre". 

Des del PSC, el diputat Raúl Moreno ha assegurat que la futura llei d'aquesta ILP "haurà de defensar els drets dels consumidors i acabar amb l’estigmatització de les persones que el consumeixen". També el diputat de CSQP, Albano Dante Fachin, ha reconegut que no es pot "girar l'esquena" a aquest debat perquè entre les funcions de les institucions hi ha que "tothom visqui millor, fumi el que fumi".

Malgrat que la ILP no contempla la legalització dels cànnabis, el diputat de la CUP, Benet Salellas, s'hi ha mostrat partidari, així com "de moltes altres substàncies". De fet, ha denunciat que al voltant d'aquest debat hi ha molta "hipocresia". 

Mentrestant, el diputat del PP Alberto Villagrasa ha comparat el cànnabis amb l'alcohol i el tabac, i ha sostingut que no té sentit que es legalitzi el consum dels clubs cannàbics mentre s'endureix la llei respecte a aquestes últimes substàncies. Un argument que la diputada de C's Noemí de la Calle ha negat, afirmant que no té sentit que el cànnabis estigui prohibit quan l'alcohol i el tabac són tan comuns.