El Parlament belga ha retret als seus serveis secrets que no hagin controlat l’activitat dels membres de l'espionatge espanyol que vigilen el president Carles Puigdemont d'ençà que va fixar la seva residència a Bèlgica. La cambra entén que és competència dels serveis de seguretat belgues controlar aquest tipus d’activitat i exigeix que compleixi el que fixa la llei.

Les activitats d’espionatge al president Puigdemont es van analitzar durant la reunió de la comissió parlamentària que controla els serveis d’espionatge belga, l’anomenat Comitè R, celebrada ahir dilluns a porta tancada. Durant la reunió, segons informa el diari De Standarrd, es va analitzar un informe sobre la vigilància espanyola a Carles Puigdemont.

Aquest informe ha detectat diverses irregularitats en l’actuació de la policia belga. Així considera que és de la seva competència supervisar les activitats de serveis secrets estrangers al país, encara que no estiguessin espiant a Bèlgica. És per això que la comissió reclama a la policia que compleixi la llei.

Aquesta situació, com també les conclusions de l’informe, ha estat posada en coneixement del ministre belga de Justícia, Koen Geens.

Les autoritats belgues van començar a investigar l'estiu passat si els serveis secrets espanyols van fer seguiment Carles Puigdemont sense que aquest en tingués coneixement, arran d’una petició que va fer el partit flamenc N-VA.

El geolocalitzador

Hi ha diferents proves que certifiquen l'espionatge espanyol, com ara la presència d'un geolocalitzador enganxat al cotxe que feia servir Puigdemont a Bèlgica —un Renault Espace—, que  transmetia la informació sobre la posició del vehicle a través de dues targetes SIM comprades a Espanya.