L'hivern de 1939, el setge de les tropes franquistes va dur milers de republicans a l'exili arreu d'Espanya. En la seva fugida, al president de la Generalitat, Lluís Companys el va acompanyar el lehendakari Juan Antonio Aguirre, que amb l'esclat de la guerra civil va proclamar que "la causa de la llibertat catalana és la causa de la llibertat basca". I ho va rematar amb una promesa, "sempre amb Catalunya". Aquest dilluns, la presidenta del Parlament basc ha fet seves aquelles paraules, durant la seva visita al Parlament de Catalunya. 

Roger Torrent Bakartxo Tejeria presidenta Parlament Basc mesa - Sergi Alcàzar

El Cos de Mossos d'Esquadra ha rebut amb tots els honors la delegació de l'Eusko Legebiltzarra -que és com es coneix al Parlament d'Euskadi-. L'encapçalava la seva presidenta, Bakatxo Tejeria (PNB) i l'acompanyaven la resta d'integrants de la mesa; hi havia membres del PSE, de Bildu i també de Podemos. Tots ells han protagonitzat un acte conjunt a la sala d'audiències de la cambra catalana, amb els representants del Parlament de Catalunya. Per la part catalana, capitanejats per Roger Torrent hi eren tots els partits que en formen part de la mesa-ERC, JxCat i PSC- menys Ciutadans, que s'ha esborrat de la recepció.

Durant els seus respectius discursos, tant Torrent com Bakartxo han situat el diàleg i la negociació com "l'eina imprescindible per a resoldre conflictes", en contraposició amb la "judicialització". La presidenta del Parlament basc ha posat l'èmfasi en les ganes de "seguir enfortint els llaços de germanor i fraternitat que han unit històricament el poble basc i català i les seves institucions". 

Roger Torrent Bakartxo Tejeria presidenta Parlament Basc mesa - Sergi Alcàzar

Fins dimarts, els dos equips mantindran diverses sessions de treball per intercanviar opinions sobre l'actual situació política, especialment ara, a les portes de la sentència, però també per compartir experiències en altres àmbits, relacionades amb polítiques d'igualtat o acció exterior, per exemple. Al migdia, la delegació basca es reunirà amb el president de la Generalitat Quim Torra.