El Parlament ha avalat aquest dimecres el nomenament de Joan Xirau com a nou director adjunt de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris menys el PP, que s'ha abstingut.

Ho han votat en la comissió d'assumptes institucionals del Parlament (Cai) després que Xirau comparegués a petició dels grups, malgrat que ell mateix i el director de l'OAC, Miguel Ángel Gimeno, ja havien manifestat la seva voluntat de comparèixer.

Precisament, ha estat Gimeno el que ha començat la compareixença, ja que és ell el que, amb la conformitat prèvia de la CAI, pot designar el seu adjunt, i ha destacat la neutralitat, l'experiència i l'objectivitat de Xirau i ha demanat que "confiïn en el seu criteri" a l'hora de triar el seu segon.

Xirau s'ha definit com un funcionari "professional, sènior i amb àmplia experiència directiva", a través de la seva vinculació perllongada amb la funció pública, amb 34 anys ininterromputs al servei de la Generalitat.

"Tinc un ampli coneixement de l'àmbit de l'administració de justícia, però també en els àmbits transversals", ha dit en referència a aquelles tasques que no s'ocupen de les activitats, sinó que donen servei al conjunt de departaments, el que al seu judici exigeix ​​tenir una visió àmplia, de sistema.

Ha subratllat que difícilment es podrà avançar en les polítiques de transparència sense la utilització de tecnologies de la informació, cosa que Xirau s'ha compromès a rellançar.

Independència

El director adjunt ha destacat que l'OAC té una doble naturalesa: la de prevenció i la de control, i ha afirmat que la primera passa per aplicar polítiques adequades de formació de funcionaris.

"Independència i neutralitat són conceptes del codi de conducta de l'OAC i han d'estar presents", ha sentenciat.

En aquest sentit ha destacat que la seva activitat no ha estat subjecta a una opció política: "No me n'he anat quan hi ha hagut un canvi d'opció política, he estat sempre actiu en posicions directives".

"Les meves fidelitats són les pròpies dels servidors de l'interès general, el compliment de la llei, i la meva lleialtat és al Parlament i al meu superior jeràrquic", ha aclarit.

Exmilitant del PSC

En resposta als grups parlamentaris ha explicat que va tenir el carnet de militant del PSC i que va ser regidor d'Alella com a independent pels socialistes, però que en aquell moment "no tenia cap carnet".

També ha contestat que no se sent "en absolut" el braç polític dins de l'OAC i ha dit que no saben com podrien utilitzar-lo perquè ha assegurat que el seu criteri és independent.

Xirau ocupa el càrrec després del cessament que Gimeno va fer de l'anterior directora adjunta Maite Macià, que va ser número dos de l'exdirector Daniel de Alfonso, cessat després de l'escàndol de les converses amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

El nou director adjunt ha destacat la importància d'aquests fets en "una administració que ha de ser discreta" i ha dit que producte d'aquells fets han de reformar i reconsiderar les tasques internes de l'OAC amb el personal.