El Parlament ha aprovat aquest dijous la creació de 750 places de Mossos d'Esquadra i 250 del cos de Bombers. Hi han votat a favor tots els grups menys la CUP, que s'ha abstingut.

L'executiu ja va aprovar-ho el passat mes de desembre a través d'un decret llei, després de diverses jornades de protestes del sector per la falta d'efectius, però ara el Parlament ho ha validat. El conseller de l'Interior, Miquel Buch, ha defensat la "necessitat imperiosa" i "inajornables" d'aquesta creació de noves places.

"Aquesta convocatòria d’accés de 1.000 places és tota una demostració, no d’intencions, sinó de fets; encaminada a millorar les polítiques en matèria de seguretat i emergències, i a garantir que les catalanes i els catalans viuran en una Catalunya més segura a tots els nivells", ha defensat en aquest sentit, tot i reconèixer que no és suficient

L'oposició ha defensat l'aprovació de noves places dels cossos, però ha retret al conseller la tardança de la mesura i li han recordat que se'n necessiten més. Tots els grups, però, ho han fet al seu estil. El diputat de Cs Matias Alonso ha barrejat les places de Mossos amb "el gurú de Waterloo" i la "República de fireta", per defensar que el Govern s'ha de centrar a treballar en millorar els serveis socials i no pel procés. A més, ha retret l'"actitud" d'alguns bombers a favor del procés.

Per altra banda, el diputat socialista Carles Castillo ha titllat l'acord d'"indispensable" però ha retret que és insuficient, igual que Joan Josep Nuet, dels comuns, que ha demanat més places en els nous pressupostos i no només de seguretat, sinó també de metges i mestres. 

En un sentit diferent s'ha expressat la diputada Maria Sirvent de la CUP, que ha defensat que es poden crear noves places de treballadors públics sense uns pressupostos, pel que ha avisat que "tot depèn de la voluntat política" i ha avisat que no ho tornin a condicionar en un futur. A això, però, també hi ha afegit una crítica al fet que es creïn més places de Mossos que de Bombers, perquè assegura que perpetua el "model de seguretat punitiu". Per aquest últim motiu, els cupaires s'han abstingut.

Finalment, el diputat del PP Xavier García Albiol ha demanat que a més d'augmentar les places, tinguin "sous dignes" i "condicions i materials per treballar amb dignitat".