Un cop investit president de la Generalitat, però a l’espera del nomenament del Govern pel veto de l’Estat, el Parlament ha donat llum verda aquest divendres a les comissions de la nova legislatura. No obstant això, justament pel bloqueig del Govern espanyol, el ple ha deixat una imatge insòlita: la del president Quim Torra assegut sol en el seu escó al banc del Govern.

Després de ser acordades per la Mesa i la Junta de Portaveus, el ple ha votat a favor de la creació de les 15 comissions legislatives: afers institucionals; economia i hisenda; acció exterior, relacions institucionals i transparència; interior; ensenyament; territori; medi ambient i sostenibilitat; salut; cultura; justícia; empresa i coneixement; treball, afers socials i famílies; polítiques digitals i administració pública, i agricultura, ramaderia, pesca i alimentació. També han tirat endavant les comissions de seguiment, que són les d'igualtat de les persones; polítiques de joventut, i infància.

El reglament de la cambra estableix que “el Ple del Parlament, dins la setmana següent a la investidura del president de la Generalitat, per majoria absoluta, a proposta de la Mesa i de la Junta de Portaveus, ha d'acordar el nombre i l'àmbit de les comissions legislatives”. Les comissions legislatives són les encarregades de dictaminar sobre projectes i proposicions de llei.

En totes aquestes comissions hi haurà majoria independentista, tenint en compte la seva composició. Dels 21 membres, sis són de Ciutadans, cinc de JxCat, cinc d’ERC, dos del PSC, un dels comuns i dos del Grup Mixt (un de la CUP i un del PP).