Sor Raffaella Petrini serà la primera dona al capdavant de la Secretaria General del Govern d'Estat de la Ciutat del Vaticà. Així ho ha decidit el papa Francesc, segons s'ha explicat en un comunicat, i Petrini es converteix d'aquesta manera en la número dos de l'Estat del Vaticà, un càrrec que fins ara ocupaven els bisbes de la Cúria de Roma. És una nova passa endavant del Papa, que en les últimes setmanes ha centrat bona part de la seva atenció en la lluita contra el canvi climàtic  arran de la cimera COP26 que se celebra a Glasgow. 

La germana Rafaella Petrini té 52 anys i és politòloga per la Libera Università Internazionale degli Studi Sociali Guido Carli, a banda de professora de doctrina social cristiana a la Universitat Pontifícia Sant Tomàs d'Aquino, centre en què es va doctorar. Va entrar a la Cúria del Vaticà com a oficial en la Congregació per l’Evangelització dels Pobles. El pontífex també ha nomenat l'advocat italià  Giuseppe Puglisi-Alibrandi com a número dos de la Secretaria General del Govern d'Estat de la Ciutat del Vaticà. 

Com a secretaria general de governació de l'Estat del Vaticà, Raffaella Petrini assumirà bona part del pes administratiu del Vaticà, juntament amb el "governador", l'arquebisbe de Salamanca i membre de la Legió de Crist, Fernando Vérgez Alzaga.

Altres càrrecs femenins 

Amb l'objectiu d'incloure més dones en la direcció de l'Església catòlica, el passat agost Francesc va incorporar a l'Acadèmia Pontifícia de les Ciències  cinc dones amb una llarga trajectòria científica, entre les quals destacaven tres premis Nobel: l'astrofísica Donna Theo Strickland i les bioquímiques Emmanuelle Marie Charpentier i Jennifer Anne Doudna. També va anomenar a la religiosa italiana Alessandra Smerilli secretaria interina del Dicasteri pel Servei del Desenvolupament Humà Integral i delegada de la comissió vaticana per la covid-19, en substitució del reverend monsenyor Brune Marie Duffé i del reverend Augusto Zampini, secretari i vicesecretari del mateix Dicasteri, respectivament 

Actualment, hi ha sis dones a l'organisme supervisor de totes les activitats econòmiques del Vaticà, entre les quals hi ha les espanyoles Eva Castillo i Maria Concepción Osácar Garaicoechea, totes dues amb experiència com a alts càrrecs en empreses reconegudes. A més, els Museus Vaticans també estan dirigits des del 2016 per una dona: Barbara Jatta. Un any abans, el Papa va situar al capdavant de l'Hospital Pediàtric Bambino Gesù a la gestora Mariella Enoc.

Trobada amb Biden 

La setmana passada, el papa Francesc va beneir el president nord-americà, Joe Biden, assegurant-li que és "un bon catòlic" que ha de "seguir rebent la comunió", durant una llarga reunió que van mantenir al Vaticà. Tots dos van mantenir una actitud molt propera durant la seva trobada i es van agafar de les mans en senyal d'amistat - tal com mostren les imatges proporcionades pel Vaticà - i fins i tot es van produir moments en els quals el pontífex reia amb les paraules del mandatari.

Es tracta d'una trobada amb una especial importància, atès que és el segon president catòlic de la Història dels Estats Units en ser rebut per un papa, després de John F. Kennedy. Aquesta cordialitat sembla girar full a les relacions entre el Vaticà i els Estats Units durant l'administració de Donald Trump.

A la imatge principal, el Papa Francesc / Europa Press